4 Απρ 2008

Amazigh: Ο λαός της Βόρειας Αφρικής αναζητά δικαιώματα

Ένας λαός που κατοικεί εδώ και αιώνες στη Βόρεια Αφρική αναζητά το δικαίωμα έκφρασης και ταυτότητας. Πρόκειται για τους Βερβερίνους όπως του αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, ή όπως αυτοαποκαλούνται οι ίδιοι Amazigh (Αμαζάι), την γη που κατοικούνε την ονομάζουν Tamazgha και περιλαμβάνει τη Βόρεια Αφρική, από τα Κανάρια νησιά μέχρι και την Αίγυπτο (στην όαση Σίουα). Όταν οι Έλληνες ιδρύσανε τις πρώτες πόλεις στα παράλια της Βόρειας Αφρικής, συναντήσανε αυτόν το λαό και τους ονόμασαν οι ξένοι (οι βάρβαροι δηλαδή αυτοί που δεν μιλάνε ελληνικά... οι βερβερίνοι). Έχουν δικό τους αλφάβητο, μουσική, θέατρο και δικές τους παραδοσιακές φορεσιές και χορούς.

Μετά την κατάκτηση από τους Άραβες, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να αραβοποιηθούν μέσω του Ισλάμ, αλλά δεν έφερε τα αποτελέσματα, συναντώντας το πείσμα ενός λαού που έμαθε να ζει στην ελευθερία της ερήμου αλλά και να χτίζει πανέμορφες πόλεις. Σήμερα στο Μαρόκο είναι το 60% του πληθυσμού της χώρας (περίπου 18 εκατομμύρια), στην Αλγερία το 25% (περίπου 7 εκατομμύρια) μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που κατοικεί στο Μάλι, στο Νίγηρα, στη Λιβύη, είναι Amazigh, ενώ πολλοί κατοικούν στην Τυνησία στη Μαυριτανία, Μπουρκίνα Φάσο και την Αίγυπτο. Οι Τουαρέγκ είναι ένας κλάδος της εθνότητας των Amazigh.

Το όνομα Amazigh πολλοί λένε ότι προήλθε από τις Αμαζόνες που κατοικούσαν στη Λιβύη. Ιστορικά η τελευταία βασίλισσα των Βερβερίνων (Amazigh) που πολέμησε ηρωικά τους Άραβες ήταν η Καχίνα. Έκανε σκληρούς πολέμους με τους Άραβες κατακτητές και θεωρούσε ότι ήταν απόγονος της βασίλισσας των Αμαζόνων Πενθεσήλιας. Ηττήθηκε από τους Άραβες μετά από προδοσία και προτίμησε να αυτοκτονήσει. Μετά την νίκη των Αράβων υπήρξε υποχρεωτικός εξισλαμισμός με την απειλή του σπαθιού.

Οι γυναίκες των βερβερίνων δεν δέχονται την ισλαμική σαρία και κάνουν μεγάλο αγώνα για την απόκτηση καλύτερων δικαιωμάτων, έστω και αν είναι σχεδόν «άγνωστος» ο αγώνας τους αυτός στα μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης. Βλέπετε τα γεωπολιτικά παιχνίδια δεν αφήνουν τους λαούς της Ευρώπης να γνωρίσουν από κοντά αυτός τον περήφανο λαό. Είχα την τύχη να τους γνωρίσω και να ζήσω κοντά τους για αρκετά χρόνια και ανακάλυψα την μεγάλη επιρροή που έχουμε εμείς οι Έλληνες, λόγω ιστορίας, σε αυτόν τον λαό.

Μια από τις πολλές οργανώσεις τους είναι η Tamaynut Amazigh Women Foundation (TAWF), που κάνει μεγάλο αγώνα για να φέρει στις γυναίκες καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και την επιλογή να φοράνε ή όχι την μαντίλα. Δέκα ενεργά στελέχη Amazigh συλλήφθηκαν και καταδίκασαν την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2008 από το δικαστήριο του Μαρόκου σε συνολικά 34 φυλάκισης επειδή αναφέρθηκαν στην ελευθερία έκφρασης. Τα τελευταία 7 χρόνια και μετά από πολλούς αγώνες, επιτράπηκε στο Μαρόκο να διδάσκεται στα σχολεία η γλώσσα τους. Είναι η μόνη χώρα στην οποία κατοικούν Amazigh που το επέτρεψε αυτό, ενώ πολλές αιματηρές διαδηλώσεις έχουν γίνει στο Αλγέρι για τον ίδιο λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: