15 Ιαν 2008

Γνωριμία των Κινέζων με το ελληνικό ελαιόλαδο

Οδοιπορικό στην Ελλάδα, με κεντρικό θέμα το ελαιόλαδο, δημοσιεύει το κινεζικό μηνιαίο περιοδικό «You are what you eat», στο τεύχος Σεπτεμβρίου. Ο συντάκτης ξεκινά ένα οδοιπορικό, παρέχοντας αρχικά ορισμένες πληροφορίες για την Ελλάδα και την παραγωγή ελαιολάδου. Στη συνέχεια κάνει τρεις στάσεις στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, περιοχές, που όπως υποστηρίζει, έχουν στενούς ιστορικούς και οικονομικούς δεσμούς με το ελαιόλαδο. Σύμφωνα με τους Κινέζους δημοσιογράφους, η Ελλάδα, πέρα από τουριστικός παράδεισος, είναι επίσης και χώρα του λαδιού. Μάλιστα, το περιοδικό προτείνει στους αναγνώστες του να επισκεφθούν την Ελλάδα κατά το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, την εποχή που ωριμάζουν οι ελιές. Στην Αθήνα, ο συντάκτης του περιοδικού πραγματοποιεί την πρώτη του στάση και εξιστορεί το μύθο της φιλονικίας ανάμεσα στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα για την εύνοια των κατοίκων της πόλης, με νικητή τελικά την Αθηνά, που φύτεψε στην Ακρόπολη μια ελιά. Δεύτερη στάση στην Κρήτη, το νησί που πλέει πάνω στο ελαιόλαδο και το πιο γνωστό μέρος στον κόσμο για να βρει κανείς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όπως αναφέρει το περιοδικό. Ο συντάκτης αποδίδει τη μακροζωία των κατοίκων στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου. Τελευταία στάση η Πελοπόννησος, η δεύτερη σε ελαιοπαραγωγή περιοχή της Ελλάδας, γνωστή από την εποχή του Τρωικού Πολέμου, όπως σημειώνει ο συντάκτης που προτείνει επίσης στον αναγνώστη μια επίσκεψη στην Ολυμπία, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: