29 Απρ 2011

Τρακτέρ σε 2 τροχούς

Καλό Σαββατοκύριακο












Πρωτομαγιά γιορτάζουμε τους αγώνες των εργατών και δοξάζουμε τη φύση

1893: Εορτασμός Πρωτομαγιάς με σύνθημα καθιέρωση οκτάωρου

Η απόφαση για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς του 1893 στην Αθήνα πάρθηκε από τον Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο, στις 21 Φεβρουαρίου. Επειδή η 1η Μαΐου έπεφτε ημέρα Σάββατο, οι διοργανωτές αποφάσισαν να τιμήσουν την παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης την επομένη, 2 Μαΐου, που ήταν Κυριακή, «όπου οι εργάται θα δυνηθώσι να λάβωσι μέρος σ' αυτήν». Η εκδήλωση επισημάνθηκε από τον Τύπο της εποχής. Η «Ακρόπολις» του Βλάση Γαβριηλίδη έγραψε: «Είχομεν χθες και συλλαλητήριον σοσιαλιστών εις το αρχαίον στάδιον. Συνήχθησαν πλείστοι εργατικοί άνθρωποι και άλλοι εμφορούμενοι υπό των σοσιαλιστικών αρχών, φέροντες όλοι ερυθράς κονκάρδας επί της κομβιοδόχης των και ήκουσαν τον σοσιαλιστήν κ. Καλλέργην, όστις υπεστήριξεν την αργίαν της Κυριακής διά τους εργάτας, τον περιορισμόν των εργασίμων ωρών εις οκτώ και την αλληλοβοήθειαν των εργατών». Σε 2.000 υπολόγισε τους συγκεντρωμένους η εφημερίδα «Σοσιαλιστής» του Καλλέργη. Ο αριθμός είναι μεγάλος. Η Αθήνα τότε δεν αριθμούσε περισσότερους από 150.000 κατοίκους. Σήμερα που ζούνε τόσα εκατομμύρια στην Αθήνα πόσοι θα βγούνε στους δρόμους;

Η μπύρα θεράπευσε άλογο

Απίστευτο και όμως αληθινό! Άλογο στην Αυστραλία που ταλαιπωρούνταν από πόνους στο στομάχι και ήταν ένα βήμα πριν το θάνατο, συνήλθε πλήρως πίνοντας μπύρα. Την πρωτοβουλία για να ποτίσει το ζώο, πήρε το αφεντικό του. Δεν πίστευε στα μάτια του, όταν συνηδειτοποίησε πόσο θαυματουργό αποδείχτηκε το αλκοόλ Το αλκοόλ μπορεί τις περισσότερες φορές να προκαλεί κύρωση του ύπατος, αλλά και προβλήματα στο συκώτι, ωστόσο κανένας δεν θα μπορούσε ποτέ να πιστέψει ότι μπορεί να σώσει ζωές και πόσο μάλλον ενός αλόγου... Το μόλις έξι χρονών άλογο, ονόματι Diamond Mojo από την Αυστραλία, έπασχε πριν από λίγους μήνες από κολικό του εντέρου. Καθώς ο ιδιοκτήτης του έπινε αποφάσισε να δώσει και λίγες τζούρες μπύρας στο άλογό του. Τις επόμενες ημέρες επανέλαβε τις δόσεις μπύρας, ώσπου το άλογο συνήλθε πλήρως. "Δεν είμαι σίγουρος ότι το απόλυτο νέκταρ των Θεών, μπορεί να γιατρέψει πλήρως το πρόβλημα των κολικών, αλλά σίγουρα έχει την ικανότητα να ανακουφίζει το στομάχι τους από τον πόνο", παραδέχεται ο ιδιοκτήτης του αλόγου. Και κατέληξε: "Καλύτερα λίγες τζούρες μπίρας, παρά μία θεραπευτική αγωγή πάντως. Αυτή θα μου κόστιζε μία περιουσία".

Ανέκδοτο με one night stand των γιατρών

Σε ένα ιατρικό συνέδριο, ένας γιατρός καμακώνει μια γυναίκα γιατρό. Η έλξη είναι πολύ δυνατή και ο έρωτας κεραυνοβόλος. Ξεμοναχιάζονται για λίγο, βρίσκουν έναν απόμερο χώρο και μπαίνουν μέσα για τα δέοντα. Πριν ξεκινήσουν τα απαραίτητα, η γυναίκα σηκώνεται και λέει στον γιατρό:

- «Μισό λεπτό, σε παρακαλώ. Πάω να πλύνω τα χέρια μου.»
Μετά την πράξη, η γιατρός ξανασηκώνεται και ξαναπλένει τα χέρια της.
- «Είσαι σίγουρα χειρούργος», της λέει ο γιατρός.
- «Ναι, πώς το κατάλαβες;»
- «Επειδή έπλυνες τα χέρια σου πριν και μετά τον έρωτα».
- «Έξυπνο συμπέρασμα. Και εσύ πρέπει να είσαι αναισθησιολόγος, έτσι;»
- «Ναι! Εσύ πώς το κατάλαβες;» αναρωτιέται εκείνος.
- «Επειδή δεν κατάλαβα τίποτα».

Νεκροί από καταιγίδες στις ΗΠΑ

Οι ανεμοστρόβιλοι και οι πλημμύρες τις οποίες προκάλεσαν οι πρωτοφανείς καταιγίδες, σαρώνουν εδώ και αρκετές ημέρες το νότο των ΗΠΑ και έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 305 ανθρώπων αφήνοντας πίσω τους ερήμωση και καταστροφή, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό. Μόνο στην Αλαμπάμα τουλάχιστον 204 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, δήλωσε η εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης της νότιας αυτής πολιτείας, με ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα να έχουν καταστραφεί από τη σφοδρή κακοκαιρία. «Οι ανθρώπινες απώλειες είναι πολύ μεγάλες, κυρίως στην Αλαμπάμα, όπως και το μέγεθος της καταστροφής», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο και δεσμεύτηκε ότι η απαραίτητη ομοσπονδιακή βοήθεια θα δοθεί άμεσα στις Πολιτείες που επλήγησαν από τις χειρότερες καταιγίδες που γνωρίζουν οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες. Οι καταιγίδες αυτές μπορεί να είναι η φονικότερη φυσική καταστροφή στις ΗΠΑ μετά το πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα το 2005 (1.500 νεκροί) και τις καταιγίδες του Απριλίου του 1974 (310 νεκροί). Τουλάχιστον 300 ανεμοστρόβιλοι καταγράφηκαν από την περασμένη Παρασκευή που ξέσπασαν οι καταιγίδες, εκ των οποίων 130 ήταν την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS). Υποτονικό αναμένεται να είναι το καιρικό φαινόμενο σήμερα, όπως ήταν χθες Πέμπτη, πριν από την έλευση νέου σφοδρού κύματος καταιγίδων το Σάββατο. Τα συνεργεία διάσωσης στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ προσπαθούν να καθαρίσουν ολόκληρες περιοχές από τα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι καταιγίδες. Δεκάδες δρόμοι έχουν γίνει αδιάβατοι από τα δέντρα που έπεσαν ή από συντρίμμια κτιρίων. Στην Αλαμπάμα ο κυβερνήτης κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση «μείζονος καταστροφής» και εξέφρασε φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Έκρηξη στο Μαρακές με πολλά θύματα

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση στο βορειοαφρικανικό βασίλειο, μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών στην Καζαμπλάνκα το 2003. Το υπουργείο Εσωτερικών του Μαρόκου επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία η έκρηξη που σημειώθηκε σε καφετέρια στην πόλη Μαρακές του Μαρόκου και προκάλεσε το θάνατο 15 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν 11 ξένοι, και τον τραυματισμό 20 ακομη ατόμων ήταν ενέργεια βομβιστή αυτοκτονίας, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MAP. Νωρίτερα, αξιωματούχος στο Μαρακές είχε δηλώσει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, μπορεί να πρόκειται για επίθεση από βομβιστή αυτοκτονίας». Η έκρηξη σημειώθηκε στην καφετέρια Argana που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Τζεμάα ελ Φνα του Μαρακές, μία πόλη την οποία επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο «όλος ο πρώτος όροφος του καφέ Argana έχει υποστεί υλικές ζημιές από αυτή την έκρηξη». «Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε συλλέξει στο σημείο (της έκρηξης) υποδηλώνουν ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια», αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του που μετέδωσε το πρακτορείο MAP. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες και πρόσθεσε ότι «έχει ανοίξει έρευνα για να καθοριστούν οι συνθήκες της έκρηξης». Ο ίδιος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η έκρηξη προκλήθηκε από την ανάφλεξη φιαλών αερίου που βρίσκονταν μέσα στην καφετέρια. «Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν πολλοί τουρίστες», δήλωσε από την πλευρά του ένας αξιωματούχος της νομαρχίας του Μαρακές χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για νεκρούς ή τραυματίες. Σύμφωνα με ένα αυτόπτη μάρτυρα που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο «όλος ο πρώτος όροφος του καφέ Argana έχει υποστεί ζημιές από την έκρηξη».

28 Απρ 2011

Χαμόγελο

Χωρίς να το μάθει ποτέ, εδάκρυσε,
ίσως γιατί έ π ρ ε π ε να δακρύσει,
ίσως γιατί οι συφορές έ ρ χ ο ν τ α ι.
Απόψε είναι σαν όνειρο το δείλι·
απόψε η λαγκαδιά στα μάγια μένει.
Δεν βρέχει πια. Κι η κόρη αποσταμένη
στο μουσκεμένο ξάπλωσε τριφύλλι.
Σα δυο κεράσια χώρισαν τα χείλη·
κι έτσι βαθιά, γιομάτα ως ανασαίνει,
στο στήθος της ανεβοκατεβαίνει
το πλέον αδρό τριαντάφυλλο τ' Απρίλη
Ξεφεύγουνε απ' το σύννεφον αχτίδες
και κρύβονται στα μάτια της· τη βρέχει
μια λεμονιά με δυο δροσοσταλίδες
που στάθηκαν στο μάγουλο διαμάντια
και που θαρρείς το δάκρυ της πως τρέχει
καθώς χαμογελάει στον ήλιο αγνάντια.

Γερμανία: 7,3 εκατομμύρια εργάζονται για λιγότερα από 400 ευρώ

Αίσθηση προκάλεσε στη Γερμανία η θεαματική άνοδος του αριθμού των ατόμων που απασχολούνται με καθεστώς χαμηλά αμειβόμενης εργασίας. Σε διάστημα επτά ετών η κατηγορία αυτή των εργαζομένων έφτασε τα 7,3 εκατομμύρια, αυξήθηκε δηλαδή κατά 1,6 εκατομμύρια σε σχέση με το 2003. Συνδικάτα και εργοδοτικοί σύνδεσμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο της χαμηλόμισθης και ανασφάλιστης εργασίας που αποσκοπούσε στην επανένταξη ανέργων στην κανονική αγορά εργασίας έχει αποτύχει. Ελάχιστοι από τα 7,3 εκατομμύρια των ανθρώπων που αμείβονται με λιγότερο από 400 ευρώ τον μήνα καταφέρνουν να επανέλθουν στην αγορά εργασίας. Και παρά ταύτα δεν θεωρούνται άνεργοι. Στην σχετική στατιστική καταγράφονται ως απασχολούμενοι. Έτσι σε μερικές ημέρες που θα δημοσιοποιηθούν τα νέα στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων δεν θα υπερβαίνει κατά πολύ τα 3 εκατομμύρια. Και αυτό γιατί όπως εξηγεί η Ιλόνα Μίρτσιν: «Στην στατιστική που αφορά τους άνεργους καταγράφονται όσοι πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: Είναι 15 έως 65 ετών, έχουν καταγραφεί στα γραφεία εύρεσης εργασίας και να είναι διατεθειμένοι να εργασθούν. Καταγράφονται επίσης εκείνοι που εργάζονται λιγότερο από 15 ώρες την εβδομάδα». Στην σχετική στατιστική δεν καταγράφονται επίσης όσοι μετέχουν σε σεμινάρια μετεκπαίδευσης ή επιμόρφωσης και φυσικά όσοι ψάχνουν δουλειά χωρίς τη διαμεσολάβηση των γραφείων εύρεσης εργασίας. Αυτός είναι ο παράδεισος της παγκοσμιοποιημένης φιλελευθερης οικονομίας. Να τον χαιρόσαστε.

Κλέβουν ακόμη και μοσχάρια

«Φτερά έκανε» ένα μοσχάρι, βάρους 200 κιλών, από τον στάβλο του στην περιοχή της Κλειτορίας, στο χωριό Λυκούργια, κατά το χρονικό διάστημα 17- 18 Απριλίου το βράδυ. Άγνωστοι εισέβαλαν στον χώρο, παραβιάζοντας την πόρτα του στάβλου, και έκλεψαν το ζώο. Το περιστατικό καταγγέλθηκε από τον 51χρονο κτηνοτρόφο στις Αρχές της περιοχής και οι δράστες αναζητούνται. Σε λίγο θα τρώνε ότι περπατά στο δρόμο....

Δολοφονήθηκαν ιερείς των Μάγια

Δύο ιερείς των Μάγια, που αποτελούσαν ζευγάρι, έπεσαν νεκροί κάτω από τα πυρά αγνώστων, που τους επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής στην οποία χοροστατούσαν, σε πόλη της νότιας Γουατεμάλας, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της χώρας, την Τετάρτη. Μια άλλη γυναίκα βρήκε επίσης το θάνατο, από την επίθεση των αγνώστων δραστών κατά του ζευγαριού των ιερέων, στην πόλη Κιουοτενάνγκο, 150 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας, Πόλη της Γουατεμάλας. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι η αστυνομία προσανατολίζεται προς το ενδεχόμενο το κίνητρο της δολοφονικής επίθεσης να ήταν η προσωπική εκδίκηση. Η κόρη πάντως των θυμάτων ανέφερε στην κατάθεσή της στις αρχές, ότι η 40χρονη μητέρα της, δεχόταν το τελευταίο χρονικό διάστημα τηλεφωνικές απειλές.

Παραιτήσεις μελών του Μπάαθ στη Συρία

Και άλλα διακόσια τρία μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ της Συρίας ανακοίνωσαν αργά αργά το βράδυ της Τετάρτης (27/4/2011) ότι παραιτούνται από το κόμμα, μετά από τα 30 μέλη που ανακοίνωσαν νωρίτερα την παραίτησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρακτικές που ακολουθούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας για την καταστολή των διαδηλώσεων. Οι νέες αυτές παραιτήσεις αφορούν μέλη του κόμματος Μπάαθ της περιοχής Χουράν στο νότιο τμήμα της χώρας. Νωρίτερα με ανακοίνωσή τους οι 30 παραιτηθέντες από το Μπάαθ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν γκρεμίσει όλες τις αξίες πάνω στις οποίες βασιστήκαμε. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν και ανακοινώνουμε χωρίς καμία λύπη την παραίτησή μας από το κόμμα».

27 Απρ 2011

Συνομιλίες μεταξύ Χαμάς και Φατάχ

Αντιπροσωπείες των αντίπαλων παλαιστινιακών κινημάτων της Χαμάς και της Φάταχ βρίσκονται στο Κάιρο για να εξετάσουν με τις νέες αιγυπτιακές αρχές τη συνέχεια που θα δοθεί στις διαπραγματεύσεις τους για τη συμφιλίωση τους, οι οποίες έχουν μπλοκαριστεί εδώ και δύο χρόνια. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν εντός της ημέρας συνομιλίες με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, τον στρατηγό Μουράντ Μουάφι. Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, έστειλε στο Κάιρο αντιπροσωπεία στην οποία μετέχει ο επικεφαλής του παλαιστινιακού αυτού κινήματος Μαχμούντ Ζάχαρ και ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, αξιωματούχος της Χαμάς που βρίσκεται στη Δαμασκό. Της αντιπροσωπείας της Φάταχ ηγείται ένας από τους αξιωματούχους της, ο Άζαμ αλ Άχμαντ. Η Φάταχ και η Χαμάς, οι οποίες βρίσκονται σε σύγκρουση μετά την ανάληψη του ελέγχου της Γάζας από τη δεύτερη τον Ιούνιο του 2007, έχουν δεσμευτεί εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια σε μια διαδικασία συμφιλίωσης, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καρποφορήσει. Σε πρόσφατη συνέντευξή ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε τη Χαμάς ότι μπλοκάρει τη συμφιλίωση, δρώντας υπό την επιρροή του Ιράν, ενώ η οργάνωση απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες.

Δράμα: 11η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών

Στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας, το Σάββατο 30 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η 11η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών. Οργάνωση: Εναλλακτική κοινότητα Πελίτι, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου, με την υποστήριξη του Δήμου Παρανεστίου.
Η 11η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις ντόπιες ποικιλίες και τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου του Ν. Δράμας, το Σάββατο στις 30 Απριλίου από τις 11:00 το πρωί ως τις 4:00 το απόγευμα. Οι στόχοι-όροι της γιορτής είναι:
Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ.α.
Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα, χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.
Δικαίωμα συμμετοχής
Η γιορτή είναι ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι. Όσοι θα φέρουν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες, φυτά ή αυτόχθονα αγροτικά ζώα θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής τους ως τις 19 Μαρτίου 2011. Οι καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι που δεν θα έχουν στείλει την αίτηση συμμετοχής τους μέχρι τις 19 Μαρτίου 2011 δεν θα γίνουν δεκτοί ως καλλιεργητές στη γιορτή.
Οι καλλιεργητές οι οποίοι θα φέρουν σπόρους, θα πρέπει να φέρουν τουλάχιστον 50 φακελάκια. Θα πρέπει να φέρουν τους σπόρους τους συσκευασμένους σε χάρτινα σακουλάκια στα οποία θα αναγράφεται:
1. η ποικιλία
2. η περιοχή καλλιέργειας
3. το όνομα του καλλιεργητή
4. ο τρόπος καλλιέργειας
Ζητάμε επίσης οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι να φέρουν μαζί τους φωτογραφικό υλικό για να το αναρτήσουν στα περίπτερα τους. Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν περίπτερα όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τους σπόρους ή τα ζώα τους.
Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι, ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης, θα προμηθευτούν από τη γραμματεία, αν δεν το έχουν προμηθευτεί,το ειδικό καρτελάκι με το όνομά τους.
Φέτος για πρώτη φορά η προσφορά των σπόρων, θα γίνει από την έναρξη της γιορτής, δηλαδή από τις 11:00 το πρωί. Η ταξινόμηση των καλλιεργητών θα γίνει με βάση το γεωγραφικό διαμέρισμα προέλευσης τους. Οι καλλιεργητές με τη βοήθεια των εθελοντών θα πρέπει να στηρίξουν τα περιπτερά τους σε όλη τη διάρκεια της γιορτής, παρέχοντας πληροφορίες για τις ποικιλίες και καλλιεργητικές συμβουλές στους επισκέπτες.
Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν πέντε κουπόνια. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων. Αυτό σημάνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία διότι σε όλα τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκαν φαινόμενα άνισης προσφοράς των σπόρων και δυσαρέσκειας επισκεπτών και καλλιεργητών που δεν πρόλαβαν να πάρουν σπόρους. Από την πλευρά των οργανωτών ήταν ένα σημείο που μας στεναχωρούσε πάντα και θεωρούσαμε ότι δεν ήταν αντάξιο του όλου κλίματος και της φιλοσοφίας της γιορτής και του Πελίτι γενικότερα. Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα πέντε φακελάκια, πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ή συνέχεια για τον κήπο σας. Τέλος ότι δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς μπορεί να το έχει πάρει ο φίλος μας ή ο γείτονας μας. Έτσι μέσω της ανταλλαγής θα το αποκτήσετε και εσείς, άλλωστε οι ανταλλαγές είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Πελίτι.

Καρφιά Σίκατσεκ για μίζες 10 - 15 εκατ. ευρώ

Τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Siemens, Τόμας Γκάσβιντ, «καρφώνει» ο «άρχοντας των μαύρων ταμείων» και πρώην διευθυντής της γερμανικής εταιρείας, Ράινχαρντ Σίκατσεκ, καταθέτοντας χτες στο πρωτοδικείο του Μονάχου για το σκάνδαλο με τις μίζες. Στην αποκαλυπτική κατάθεσή του, αναφέρει ότι τον είχε ενημερώσει για την καταβολή μιζών σε διάφορα κράτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του περιοδικού «Spiegel» στην ηλεκτρονική του έκδοση, υπό τον τίτλο «Βασικός μάρτυρας επιβαρύνει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Γκάσβιντ», στην κατάθεσή του ο Σίκατσεκ υποστηρίζει ότι στις αρχές του 2004 είχε ενημερώσει το πρώην μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας για φαινόμενα διαφθοράς. «Μίλησα μαζί του για την καταβολή μιζών, π.χ. 10 εκατομμύρια στη Νιγηρία, 10 εκατομμύρια στα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, 10 με 15 εκατομμύρια στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη», δήλωσε ο βασικός οργανωτής των «μαύρων ταμείων». «Του είπα ότι δεν μπορούσα πλέον να δίνω τα χρήματα και εκτός αυτού ότι παραβιάζουμε όλους τους υπάρχοντες νόμους». Ο Σίκατσεκ απέκλεισε το ενδεχόμενο παρανόησης. «Ηταν σαφές ότι παραβιάζουμε το δίκαιο και τους νόμους. Τελεία». Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα ο Γκάσβιντ αρνούνταν πεισματικά ότι γνώριζε για τις πρακτικές διαφθοράς του γερμανικού ομίλου, αν και παραδέχτηκε παραλείψεις σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς. Είναι μεγάλο το πάρτυ της μίζας.... αλλά μας λείπουν οι εισπράκτορες.

26 Απρ 2011

Δημοσιογραφικό Βατερλώ

Κλάμα στην τάξη των δημοσιογράφων. Τα κανάλια κλείνουν, οι εφημερίδες χαροπαλεύουν, τα ραδιόφωνα βάζουν λίστες μουσικής και οι πολίτες σφυρίζουν αδιάφορα στις απεργίες της Ενημέρωσης. Κάποιοι χαίρονται κιόλας γιατί δεν θα δουν τους γνωστούς «φωστήρες» να τους αναλύουν το μαύρο χάλι της χώρας. Τόσα χρόνια δεν σκέφτηκε κανένας τηλεπαρουσιαστής αντί να βάζει τις ίδιες μούρες να μιλάνε και να τις κάνει σταρ να καλεί κάθε φορά και έναν διαφορετικό πολίτη αυτής της χώρας με άποψη. Ενώσεις Συντακτών με τις ηγεσίες τους προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα του κλάδου τους. Στο τέλος της χρονιάς θα υπάρχουν 2 κανάλια Ιδιωτών κι η ΕΡΤ θα έχει 10 περιφερειακούς Σταθμούς αντί 21 που έχει σήμερα. Πολλές εφημερίδες και Περιοδικά, που είχαν περισσότερες διαφημίσεις από τις ενημερωτικές σελίδες, θα βάλουν λουκέτο ενώ στις υπόλοιπες οι συντάκτες θα γονατίσουν οικονομικά. Χρόνια τώρα όμως κάποιοι ελάχιστοι φώναζαν πως το πάρτυ θα τελειώσει και καλό είναι να ενωθούν οι συνδικαλιστικές ενώσεις σε μια με πιο πολλά μέλη. Το Κράτος τώρα νίπτει τας χείρας του ενώ οι εργολάβοι - εκδότες - νταβατζήδες σου κόβουν όπως είναι εντελώς φυσικό μισθούς και σε βάζουν να υπογράψεις ατομικές συμβάσεις έως ότου βρεθείς μπρούμυτα στο καναβάτσο. Οι μεγάλοι φωστήρες με τις μπάζες που έχουν κάνει λίγο τους ενδιαφέρει αν θα κλείσουν εφημερίδες και σταθμοί και μείνουν άνεγροι, έχουν καβάτζα για να ζήσουν και τα εγγόνια τους, το πρόβλημα είναι όλα αυτά τα παιδιά, που πλέον αναγκάζονται να δουλεύουν 12-16 ώρες για 700 μικτά. Η αδιαφορία του κοινού, που σταμάτησε να υποφέρει απ’ το κενό του μη ελέγχου της Εξουσίας, είναι καρκίνωμα που δεν ξεριζώνεται κι εσύ παιδί της ενημέρωσης που βολεύτηκες με το κολητηλίκη το ετοίμαζες χρόνια. Το life style και η γκλαμουριά χρεοκόπησαν και μαζί τους χρεοκόπησες και εσύ.
Όταν κάποιοι λίγοι χτυπούσαν καμπανάκια μας έλεγαν ειρωνικά «ακραίους».

Πέθανε από αλκοόλ 15χρονη στο Ρέθυμνο

Σε κλίμα οδύνης και πένθους κηδεύτηκε στο Ρέθυμνο η 15χρονη κοπέλα που άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, ανήμερα του Πάσχα. Ο αιφνίδιος θάνατος της κοπέλας έχει βυθίσει στο πένθος την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Κρήτης, Αντώνη Παπαδομανωλάκη, που διενήργησε την νεκροψία - νεκροτομή, ο θάνατος της κοπέλας δεν προήλθε από παθολογικά αίτια ή από κάποια κάκωση. Όλες οι ενδείξεις οδηγουν στο συμπέρασμα οτι ο θάνατος της προήλθε από δηλητηρίαση εξαιτίας μεγάλης κατανάλωση αλκοόλ. Η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου διενεργεί προανάκριση, ενώ στο νυχτερινό κέντρο στο οποίο διασκέδαζε η 15χρονη με τους φίλους της έχει ήδη πραγματοποιηθεί έλεγχος και έχουν λήφθει δείγματα απο αλκοολούχα ποτά. Υπάρχει νόμος που απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18 ετών. Η ανίκανη εξουσία δεν μπορεί να τον εφαρμόσει. Είναι πολλά τα λεφτά λαμόγια;

Κερδοσκοπία με την πείνα

Κερδοσκοπικές πρακτικές όσον αφορά τις τιµές στο αλεύρι και το καλαµπόκι, ακολούθησε στις αρχές του προηγούµενου καλοκαιριού που σηµειώθηκε καύσωνας στη Ρωσία η Glencore. Τις αποκαλύψεις αυτές πραγµατοποίησε ενόψει της δηµόσιας εγγραφής της η ίδια η εταιρεία, που είναι ο µεγαλύτερος παίκτης στην αγορά εµπορευµάτων παγκοσµίως. Η δηµόσια αυτή εγγραφή προσδιορίζει τη συνολική αξία της εταιρείας στα 60 δισεκατοµµύρια δολάρια. «Παίζοντας» σε άνοδο των τιµών, στελέχη της εταιρείας, που έχει έδρα στην Ελβετία, ζητούσαν εκείνο το διάστηµα δηµοσίως από τη Ρωσία να επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές σιτηρών. Η Μόσχα πράγµατι επέβαλε προσωρινή απαγόρευση λίγες ηµέρες µετά, προκαλώντας ράλι στις τιµές, όπως γράφουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς». Η Glencore είναι η µεγαλύτερη εταιρεία στο εµπόριο σιτηρών που προέρχονται από τη Ρωσία και ακολουθούν οι αµερικανικές Cargill και Bunge.

Απειλές Αληθινού IRA κατά βασίλισσας Ελισάβετ

Εντάσεις πυροδοτεί η επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στην Ιρλανδία, από τις 17 έως τις 20 Μαΐου, με τον Αληθινό IRA, τη μεγαλύτερη αποσχισθείσα οργάνωση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, να εκφράζει την έντονη αντίδρασή του, κατηγορώντας τη βασίλισσα της Αγγλίας για «εγκλήματα πολέμου». «Η βασίλισσα της Αγγλίας καταζητείται για εγκλήματα πολέμου στην Ιρλανδία και η παρουσία της δεν είναι επιθυμητή στο ιρλανδικό έδαφος», τόνισε ένας άνδρας που είχε το πρόσωπό του καλυμμένο με κουκούλα, μέλος της αποσχισθείσας οργάνωσης του IRA. «Παρ' όλες τις προσπάθειες των ΜΜΕ, των μεγάλων επιχειρήσεων και των άλλων κέντρων εξουσίας να εμφανίσουν αυτήν την επίσκεψη ως αποδεκτή, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ο ιρλανδικός λαός δεν θα συνθηκολογήσει», συνέχισε. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη βρετανού μονάρχη στη χώρα αυτή μετά την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας το 1922. Η ίδια οργάνωση προειδοποιεί, μάλιστα, τους αστυνομικούς της Βόρειας Ιρλανδίας ότι «είναι εκτεθειμένοι σε εκτελέσεις ανεξαιρέτως και ανεξάρτητα από τη θρησκεία, τις πολιτικές καταβολές ή τα κίνητρά τους», τρεις εβδομάδες μετά το θάνατο ενός αστυνομικού σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Η... εξομολόγηση της ξανθιάς γυναίκας στρατηγού

Η ξανθιά σύζυγος ενός στρατηγού αποφάσισε να εξομολογηθεί...

- Πόσες φορές απάτησες τον άντρα σου; Τη ρωτάει ο εξομολόγος.
- Μόνο μια φορά, πάτερ μου.
- Ε μια φορά μπορεί να τύχει στον καθένα...... Και με ποιον τον απάτησες;
- Με τον τρίτο λόχο του στρατοπέδου, πάτερ μου.

25 Απρ 2011

Ελεύθεροι οι βιαστές στην Ελλάδα

Παλιός γνώριμος των διωκτικών αρχών ήταν ο 37χρονος σάτυρος που ήθελε να ξεσπάσει τις αρρωστημένες…ορέξεις του σε ένα 15χρονο κορίτσι, αλλά για…καλή τύχη της ανήλικης, αυτή η φορά, ήταν η πρώτη και η τελευταία! Ο 37χρονος αλλοδαπός συνελήφθη, το απόγευμα του Μ. Σαββάτου , στο Ρέθυμνο, από Αστυνομικούς της οικείας Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, καθώς νωρίτερα, η ανήλικη τον κατήγγειλε ότι, εκμεταλλεύτηκε την απουσία των γονιών της, μπήκε στο σπίτι της και αποπειράθηκε να τη βιάσει… Το ανήλικο κορίτσι αντέδρασε σθεναρά και καλώντας σε βοήθεια, έγινε αντιληπτή από τους γείτονες, γεγονός που ανάγκασε τον δράστη να τραπεί σε φυγή. Ο 37χρονος αλλοδαπός συνελήφθη ενώ από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι είχε προφυλακιστεί για το αδίκημα του βιασμού σε βάρος άλλης μιας γυναίκας και πριν από περίπου ένα χρόνο ενώ αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΈΝΟ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝΤΙΡΔΡΟΥΝ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΒΙΑΣΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕN ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ (ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΡΑΓΕ;) ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ... ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΝ ΧΡΩΣΤΑΣ ΕΝΑ ΕΥΡΩ (ΕΝΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ) ΝΑ ΠΑΣ ΦΥΛΑΚΗ ΕΝΩ ΑΝ ΒΙΑΖΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Κίνα: Μεταλλαγμένα τέρατα αγελάδες παράγουν ανθρώπινο γάλα

Γενετικά μεταλλαγμένες αγελάδες, οι οποίες παράγουν γάλα που θα έχει θρεπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες παρόμοιες με το ανθρώπινο μητρικό γάλα, υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν επιστήμονες από την Κίνα. Οι ερευνητές των Εργαστηρίων Αγροβιοτεχνολογίας του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιγκ Λι, σε συνεργασία με επιστήμονες της εταιρίας βιοτεχνολογίας GenProtein του Πεκίνου, που παρουσίασαν τη σχετική επιστημονική εργασία στο περιοδικό PLoS ONE, στην προσπάθειά τους να κάνουν πιο θρεπτικό το αγελαδινό γάλα, εισήγαγαν με επιτυχία ανθρώπινα γονίδια σε 300 αγελάδες, οι οποίες στη συνέχεια παρήγαγαν «ανθρώπινο» γάλα. Οι Κινέζοι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές κλωνοποίησης για να εισάγουν τα ανθρώπινα γονίδια στο DNA των αγελάδων ράτσας «Χολστάιν» και στη συνέχεια τα γενετικά τροποποιημένα έμβρυα εμφυτεύτηκαν σε παρένθετες μητέρες αγελάδες. Τελικά, προέκυψαν αγελάδες που παρήγαγαν γάλα, το οποίο περιέχει λυσοζύμη, μια ανθρώπινη πρωτεΐνη με αντιμικροβιακές ιδιότητες, η οποία υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο μητρικό γάλα. Επίσης, πάλι μέσω γενετικής τροποποίησης, δημιουργήθηκαν αγελάδες που παρήγαγαν γάλα που περιείχε δύο άλλες ανθρώπινες πρωτεΐνες, την λακτοφερίνη και την άλφα-λακταλβουμίνη. Ακόμα, οι επιστήμονες κατάφεραν να αυξήσουν κατά 20% περίπου την περιεκτικότητα του γάλατος σε λιπαρά. Όλα στο βωμό του κέρδους οι σύντροφοι κομμουνιστές....Η Κίνα έχει αναλάβει πλέον διεθνώς ηγετικό ρόλο στην έρευνα μεταλλαγμένων στον αγροδιατροφικό τομέα, εφαρμόζοντας πιο χαλαρούς κανονισμούς σε σχέση με την Ευρώπη. Να μη ξεχνάμε όμως και το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο με το γάλα που έστειλε στον άλλο κόσμο αρκετά μωρά ... για να καταλάβουμε τι θα μας περιμένει...

24 Απρ 2011

Γενοκτονίες Αρμενίων, Κούρδων και Ασσυρίων από Τούρκους


ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΛΟΜΠΥ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Γενοκτονία των Ασσυρίων από τους Τούρκους

Συνεχίζεται η αναταραχή στη Συρία

Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης της συριακής κυβέρνησης, τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βία στη Συρία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί. Παράλληλα χιλιάδες άνθρωποι αξίωσαν και σήμερα την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια της κηδείας διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας χθες στην πόλη Νάουα, στη νότια Συρία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. «Κάτω ο Μπασάρ», φώναζαν οι διαδηλωτές, προσθέτοντας «Φύγε, φύγε. Ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος», σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι σημείωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στη Νάουα, η οποία βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βόρεια της Ντεράα.

Έκκληση του Ιράν στο Μπαχρέιν

Το Ιράν επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς την ηγεσία του Μπαχρέιν «να αναγνωρίσει τα δικαιώματα» του λαού, τονίζοντας ότι «σέβεται την ανεξαρτησία» του μικρού εμιράτου του Κόλπου. «Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την ανεξαρτησία και την εδαφική κυριαρχία (του Μπαχρέιν), αλλά πιστεύουμε επίσης ότι ο λαός του Μπαχρέιν έχει το δικαίωμα σε βασικές ελευθερίες», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί στη διάρκεια συνάντησής του με ιρανούς πρεσβευτές στο εξωτερικό. «Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν πρέπει ν΄αναγνωρίσει τα νόμιμα δικαιώματα του λαού της πριν να είναι πολύ αργά», πρόσθεσε ο υπουργός αναφερόμενος στις πρόσφατες ταρχές στο εμιράτο αυτό που κυβερνάται από σουνιτική δυναστεία, αλλά ο πληθυσμός του οποίου είναι στην πλειοψηφία του σιίτες. Ο Σαλεχί υπογράμμισε επίσης ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» για την επέμβαση τον Μάρτιο στο Μπαχρέιν δυνάμεων από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες εκλήθησαν για να βοηθήσουν τις αρχές του Μπαχρέιν να θέσουν τέλος στις διαδηλώσεις.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα, για τρίτη συνεχή ημέρα, ανάμεσα σε στρατεύματα της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης, με πυρά όπλων και εκρήξεις να ακούγονται και από τις δύο πλευρές των συνόρων των δύο χωρών της Ασίας, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Οι συγκρούσεις, από τις οποίες έχουν βρει το θάνατο τουλάχιστον 11 άνθρωποι από την Παρασκευή, άρχισαν στις 09:50 π.μ. (05:50 ώρα Ελλάδας). Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι χωρικοί έσπευσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή όπου σημειώνονται εχθροπραξίες.

Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο Μαρόκο

«Θέλουμε περισσότερη ισότητα και λιγότερη διαφθορά», «Όχι στη συσσώρευση πλούτου και εξουσίας», φώναζαν οι διαδηλωτές στην Καζαμπλάνκα, στο βόρειο Μαρόκο, στο κέντρο της οποίας είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 10.000 άνθρωποι. Σε μερικές πόλεις, όπως η Καζαμπλάνκα και η Ταγγέρη, στο βορρά και το Μαρακές, στο νότο, οι διαδηλώσεις άρχισαν στις 14:00 ώρα Ελλάδος. Οι διαδηλώσεις γίνονται κατόπιν αιτήματος του Κινήματος της Νεολαίας της 20ης Φεβρουαρίου, το οποίο ζητεί πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στο Μαρόκο.

21 Απρ 2011

Έθιμα του Πάσχα

Τα κόκκινα αυγά που σπάμε το μεγάλο σάββατο, το κάψιμο του Ιούδα, οι λαμπαδες που μεταφέρουν το Αγιο φως από την εκκλήσία στο σπίτι, η Περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους και τα βαρελότα που χαιρετίζουν την ανάσταση είναι μερικά από τα ποιο γνωστά πασχαλινά έθιμα. Υπάρχουν και άλλα έθιμα του Πασχα που δεν είναι και τόσο γνωστά, όπως το μυστήριο του ευχέλαιου όπου οι γυναίκες παίρνουν λίγο αλέυρι μαζί τους στην εκκλησία το οποίο μετά τη λειτουργία το κάνουν πρόσφορο. Ακόμα ποιο άγνωστο είναι το έθιμο της μεγάλης παρασκευής όπου κανείς δεν στρώνει το κρεβάτι του πριν την εκκλησία, ώστε να μην στρωθεί κρεβάτι πριν στρωθεί το κρεβάτι του Χριστού. Στα άγνωστα έθιμα του Πάσχα περιλαμβάνεται το τσουρούφλισμα των ζώων που δεν γενάνε με το Άγιο Φώς, ώστε να καρποφορήσουν καθώς και η φύλαξη μιας από τις κουλούρες του Πάσχα για να καταναλωθεί την πρωτομαγιά. Τέλος ένα εθιμο του Πάσχα που έρχεται απο τα αρχαία χρόνια πριν την γέννηση του χριστού ειναι το διάβασμα της "κουτάλας" του αρνιού που λεγόταν παλιά ότι μπορεί να προβλέψει το μέλλον.
Κάποια έθιμα σε περιοχές της Ελλάδας
ΘΡΑΚΗ
Στις Μέτρες της Θράκης, τα παιδιά φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα και το περιφέρουν στα σπίτια, ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επομένη στον Επιτάφιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή η πομπή του Επιταφίου σταματά εξω από ενα παρεκκλήσι, όπου εκεί βρίσκεταιέτοιμη η φωτιά για να καεί ο Ιούδας. Τη στιγμή που ο ιερέας διαβάζει το σχετικό Ευαγγέλιο ανάβουν τη φωτιά και καίνε το ομοίωμα. Αργότερα θα πάρουν μια χούφτα από εκείνη τη στάχτη και θα τη ρίξουν στα μνήματα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στη Θάσο στην Κοινότητα Λιμεναρίων διατηρείται το πανάρχαιο έθιμο « Για βρέξ' Απρίλη μ'» που γιορτάζεται την Τρίτη ημέρα του Πάσχα. Χορεύουν δημοτικούς χορούς συγκροτήματα απ' όλη την Ελλάδα. Στην Ιερισσό της Χαλκιδικής το σημαντικότερο Πασχαλινό έθιμο είναι «ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΝΙΟΥ Τ' ΑΛΩΝΙ». Γιορτάζεται την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, στην ομώνυμη τοποθεσία πάνω στους λόφους. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, οι γεροντότεροι αρχίζουν τον χορό. Σιγά-σιγά πιάνονται όλοι οι κάτοικοι και πολλές φορές ο χορός έχει μήκος τετρακόσια μέτρα. Τραγουδούν και χορεύουν όλα τα Πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον «ΚΑΓΚΕΛΕΥΤΟ» χορό, που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, κατά την επανάσταση του 1821. Ο χορός περνά κάτω από δάφνινη αψίδα όπου υπάρχουν όπου υπάρχουν δύο παλικάρια με υψωμένα σπαθιά. Ο χορός στη μέση περίπου του τραγουδιού διπλώνεται στα δύο με τους χορευτές να περνούν ο ένας απέναντι από τον άλλο για τον τελευταίο χαιρετισμό. Κατά την διάρκεια της γιορτής μοιράζονται σε όλους, καφές που βράζει σε μεγάλο καζάνι «ζωγραφίτικος», τσουρέκια και αυγά. Ο χορός επαναλαμβάνεται το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Στο Λιτόχωρο την Μ. Πέμπτη, το βράδυ, στολίζονται οι επιτάφιοι που φτιάχνονται από ανύπαντρες κοπέλες, που όλη την Σαρακοστή φτιάχνουν λουλούδια από ύφασμα. Την Μ. Παρασκευή το βράδυ γίνεται στο παζάρι η συνάντηση των Επιταφίων που συνοδεύονται από χορωδίες Λιτοχωριτών, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΡΑΧΩΒΑ. Ανήμερα του Πάσχα και από το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου την οποία συνοδεύουν περί τα 500 άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Την επομένη πραγματοποιείται αγώνας δρόμου των γερόντων (ανηφορικός δρόμος), οι οποίοι ξεκινούν από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και φτάνουν στο λόφο. Ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα και το απόγευμα χορεύουν γυναικείοι χορευτικοί σύλλογοι. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με κλέφτικα αγωνίσματα, όπως το σήκωμα της πέτρας κλπ.
ΛΙΒΑΔΕΙΑ.Το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της πόλης, είναι το πολύ γνωστό και μοναδικό «Πάσχα της Λιβαδειάς», που όχι μόνο διατηρείται αλλά χρόνο με το χρόνο ζωντανεύει μιας και οι νεώτεροι συμμετέχουν με ιδιαίτερο μεράκι και κέφι στο έθιμο του «λάκκου». Μετά την Ανάσταση και πριν καλά ξημερώσει οι κάτοικοι ετοιμάζουν την φωτιά. Ένας, κάνοντας το σταυρό του, βάζει φωτιά στο σωρό με τη λαμπάδα της Αναστάσεως. Οι φλόγες αγκαλιάζουν το σωρό. Με ραντίσματα νερού και συχνό χτύπημα με ένα μακρύ ξύλο, η θράκα είναι έτοιμη για να ψηθούν τα αρνιά. Το ίδιο γίνεται σε όλους τους «λάκκους» και ανεβαίνουν οι καπνοί, αναρίθμητοι και πυκνοί, σε τέτοιο βαθμό, που σκεπάζουν τον ήλιο που στο μεταξύ ανατέλλει. Η πόλη τυλίγεται σε σύννεφα καπνού. Οι φωτιές είναι έτοιμες και τα αρνιά τοποθετούνται στους «λάκκους». Το γύρισμα των αρνιών και το γλέντι διαρκεί μέχρι το απόγευμα, το οποίο συμπληρώνεται με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων και με την καύση των πυροτεχνημάτων
ΑΙΤΩΛΙΚΟ. Την Μ. Παρασκευή πολλοί προσκυνητές επισκέπτονται το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου βρίσκεται ο Επιτάφιος, ιστορικό κειμήλιο του 13ου-14ου αιώνα. Από το πρωί του Μ. Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της πόλης αναβιώνουν πολλά από τα έθιμα των κατοίκων μέχρι αργά το βράδυ της Αναστάσεως που είναι και το αποκορύφωμα της ημέρας. Την Κυριακή του Πάσχα κάθε γειτονιά, είναι μία μεγάλη υπαίθρια ψησταριά, όπου ο χορός και το τραγούδι έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ προσφέρονται κρασί και παραδοσιακοί μεζέδες δωρεάν.
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ. Το βράδυ της Μ. Παρασκευής, πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου, σχηματίζοντας πομπές, οι οποίες διέρχονται από το λιμάνι, όπου είναι αναμμένες δάδες ειδικά τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου, γύρω από το λιμάνι. Στο μέσον της εισόδου του λιμανιού οι δάδες σχηματίζουν μεγάλο σταυρό, που φωταγωγεί ολόκληρο το λιμάνι παρουσιάζοντας μία φαντασμαγορική εικόνα μοναδικής ομορφιάς. Το έθιμο αυτό έχει παράδοση πολλών χρόνων που φαίνεται να θέλει να συνδυάσει τη θρησκευτική μυσταγωγία με την ηρωική προσπάθεια του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει τη τουρκική ναυαρχίδα στο χώρο αυτό.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΛΕΩΝΙΔΙΟ. Το πιο εντυπωσιακό έθιμο της περιοχής είναι, όταν το βράδυ της Ανάστασης γεμίζει ο ουρανός από φωτεινά «αερόστατα» τα οποία ανυψώνονται από τους πιστούς κάθε ενορίας.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Εδώ αναβιώνει ένα έθιμο, που πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821, ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών». Οι διαγωνιζόμενοι, με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή με χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΚΥΘΝΟΣ. Το πιο εντυπωσιακό έθιμο του νησιού είναι αυτό της «Κούνιας». Την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου επικρατεί το έθιμο του «συχώριου», δηλαδή όλοι όσοι έχουν πεθαμένους συγγενείς φέρνουν στην εκκλησία ψητά, κρασί και ψωμί, τα οποία έχει «διαβάσει» ο παπάς, τα προσφέρουν στους επισκέπτες και στους κατοίκους του νησιού.
ΣΥΡΟΣ. Η Σύρος βιώνει με ιδιαίτερο τρόπο το Πάσχα. Οι δύο Θρησκευτικές της κοινότητες, η Ορθόδοξη και η Καθολική, γιορτάζουν συγχρόνως, με αγάπη κατάνυξη και αμοιβαίο σεβασμό τις Άγιες Μέρες του Πάσχα. Οι Επιτάφιοι των Καθολικών στην Άνω Σύρο ξεκινούν από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου. Στην Ερμούπολη ο επιτάφιος των Καθολικών ξεκινάει από τον ιερό Ναό Ευαγγελιστών οι επιτάφιοι των Ορθοδόξων, από τις ενορίες Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως και την Μητρόπολη της Μεταμορφώσεως περιφέρονται και συναντώνται στην Κεντρική Πλατεία Μιαούλη, όπου γίνεται κατανυκτική δέηση και ψάλλονται τροπάρια της Μ. Παρασκευής από την χορωδία του Αγίου Νικολάου και Ιεροψάλτες.
ΠΑΡΟΣ. Η περιφορά του Επιταφίου της Μάρπησσας, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς κατά την διάρκειά της, γίνονται δεκαπέντε περίπου στάσεις. Σε κάθε στάση φωτίζεται και ένα σημείο του βουνού, όπου τα παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση. Τα μεσάνυκτα του Μ. Σαββάτου, το νησί γεμίζει από φώτα και τον θόρυβο των αμέτρητων πυροτεχνημάτων.
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΠΑΤΜΟΣ. Στο νησί της Αποκάλυψης επίκεντρο των τελετών και ακολουθιών αποτελεί ο «ΝΙΠΤΗΡΑΣ». Κάθε χρόνο, στολίζεται με λαμπρές βάγιες και πλούσια ποικιλία ανοιξιάτικων λουλουδιών. Την Μ. Πέμπτη, γίνεται αναπαράσταση του «ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ» του ΝΙΠΤΗΡΑ, σε κεντρική πλατεία της Χώρας. Το Μ. Σάββατο το βράδυ πριν από την Ανάσταση, το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε ηρωικό εξάμετρο με κώντιο και την Κυριακή του Πάσχα στις 3 το απόγευμα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η 2η Ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες και από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.
ΡΟΔΟΣ (ΙΑΛΥΣΟΣ). Το Σάββατο του Λαζάρου, τα παιδιά γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τον «Λάζαρο», συγκεντρώνοντας χρήματα και αυγά για τους ιερείς. Παλαιότερα, αυτή την ημέρα, κανένας γεωργός δεν πήγαινε στο χωράφι του να εργαστεί, γιατί όπως πίστευαν, ό,τι έπιαναν θα μαραινόταν. Επιτρεπόταν μόνο η συγκέντρωση ξερών κλαδιών για το άναμμα των φούρνων τη Μεγάλη Εβδομάδα για το ψήσιμο των κουλουριών. Την ημέρα αυτή επίσης, σε όλα τα σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν στριφτά κουλουράκια, «τα Λαζαράκια», συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτό το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο στο σάβανο.
ΚΩΣ. Ενώ οι μεγάλοι είναι δοσμένοι στις πασχαλινές δουλειές και στον εκκλησιασμό, τα παιδιά προετοιμάζονται και αυτά για την Ανάσταση του Κυρίου. Παίρνουν μεγάλα κλειδιά από εκείνα που είχαν οι παλιές κλειδαριές, δένουν με ένα σχοινί το κλειδί με μπαρούτι και βάζουν το καρφί στην τρύπα του κλειδιού, το βράδυ της Ανάστασης το χτυπούν δυνατά στον τοίχο για να εκπυρσοκροτήσει και να χαλάσει ο κόσμος. Άλλοι κόβουν μακριές λωρίδες χαρτιού, βάζουν στην άκρη της κάθε λωρίδας μπαρούτι και ένα φυτίλι, την τυλίγουν τριγωνικά, ώστε να προεξέχει το φυτίλι που το ανάβουν και από την ώρα που ο παπάς λεει το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ». Το πρωί του Μ. Σαββάτου, η εκκλησία στρώνεται με μυρωμένα λουλούδια του βουνού που λέγονται λαμπρές (μικρά μωβ αρωματικά λουλούδια). Οι νοικοκυρές φτιάχνουν τις λαμπρόπιττες και το γεμιστό αρνί.
ΥΔΡΑ
Την Μ. Παρασκευή γίνεται κάτι το μοναδικό, ο Επιτάφιος της συνοικίας Καμίνι μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική. Στη συνέχεια οι Επιτάφιοι τεσσάρων ενοριών συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι, δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα. Την ώρα της Ανάστασης τα πολλά βαρελότα φωτίζουν την νύκτα.
ΧΙΟΣ
Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής. Αρχικά, οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια. Με το πέρασμα του χρόνου όμως αυτά εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες, βεγγαλικά, φτιαγμένα από νίτρο, θειάφι και μπαρούτι. Η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά. Οι ποσότητες τα τελευταία χρόνια φτάνουν στις μερικές χιλιάδες και το θέαμα που δημιουργείται από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται στον ουρανό του Βροντάδου το βράδυ της Ανάστασης είναι φαντασμαγορικό. Πολύς είναι ο κόσμος που επιλέγει να περάσει το Πάσχα στην Χίο για να δει αυτό το μοναδικό θέαμα. Τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των παρευρισκομένων, έτσι ώστε να διασωθεί το έθιμο.
ΕΠΤΑΝΗΣΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Μ. Παρασκευή στις 4μ.μ. ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, ο Επιβλητικός Επιτάφιος. Μέχρι της 9.30 το βράδυ, από κάθε εκκλησία βγαίνει ο Επιτάφιος με την απαραίτητη μπάντα της κάθε ενορίας, τις χορωδίες, τους πιστούς. Τελευταίος βγαίνει ο μεγαλοπρεπέστατος επιτάφιος της Μητρόπολης. Στις 9 το πρωί γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Το 1574 οι Βενετσιάνοι απαγόρευσαν στους ορθοδόξους την περιφορά του την Μ. Παρασκευή, και από τότε οι Κερκυραίοι πραγματοποιούν την περιφορά μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου. Είναι η πιο παλιά και πιο κατανυκτική Λιτανεία που βγαίνει σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που έσωσε τον Κερκυραϊκό λαό από την σιτοδεία. Εμπρός πηγαίνει ο Άγιος που έχει θέση χοροστατούντος Επισκόπου σε αυτή την Λιτανεία, και ακολουθεί ο Επιτάφιος. Μετά το τέλος της λιτανείας, ο Άγιος θα παραμείνει στη θύρα του, μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για προσκύνημα. Στις 11 το πρωΐ του Μ. Σαββάτου ο κόσμος περιμένει την πρώτη Ανάσταση. Όταν τελειώνει η ακολουθία στη Μητρόπολη, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες, πήλινα δοχεία (μπότιδες) στους δρόμους, με μεγάλο κρότο. Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του στο χωρίον του Ευαγγελίου 'Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως». Ένα άλλο επίσης Κορφιάτικο Πασχαλινό έθιμο που αναβιώνει είναι το «ΜΑΣΤΕΛΟ» (βαρέλι). Στην «Pinia» και κάτω από την Μεταλλική Κουκουνάρα που κρέμεται ασάλευτη ακόμα στην διασταύρωση Νικηφόρου Θεοτόκη και Φιλαρμονικής, μαζεύονται οι Φακίνοι, οι αχθοφόροι της πόλης, οι Πινιαδώροι, οι οποίοι τοποθετούσαν στη μέση του πεζοδρομίου ένα ξύλινο βαρέλι. Το στόλιζαν με μυρτιές και βέρντε, του έβαζαν νερό και αυτοί σκορπισμένοι στο γύρο χώρο, παρακαλούσαν τους περαστικούς, που αυτή την ώρα ήταν πάρα πολλοί, να ρίξουν νομίσματα για ευχές στο νερό. Όταν πλησίαζε η ώρα της πρώτης Ανάστασης, οι Πηνιαδώροι σκορπισμένοι στην περιοχή της Πιάτσας κυνηγούσαν να βρουν κάποιον να τον ρίξουν στο βαρέλι. Αυτός μουσκίδι έβρεχε τον κόσμο γύρω του, ενώ περνούσαν οι μπάντες μας, παίζοντας το αλέγκρο μαρς «Μη φοβάστε Γραικοί». Στο τέλος έβγαινε ο βρεγμένος με γέλια και χαρές και έπαιρνε τα χρήματα που είχε το βαρέλι. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου γίνεται η Ανάσταση στην Άνω Πλατεία - φαντασμαγορικό, μοναδικό θέαμα. Όλα τα παράθυρα των γύρω σπιτιών ανοιχτά με κεράκια αναμμένα. Τα παράθυρα των μεγάλων εξαορόφων σπιτιών, μαζί με το καταπληκτικό θέμα των χιλιάδων κεριών και των πιστών που παρακολουθούν την τελετή της Ανάστασης στη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, συνθέτουν μία μεγαλειώδη εικόνα. Η Αναστάσιμος Ακολουθία συνεχίζεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής (Πλατύ Καντούνι). Την Κυριακή του Πάσχα, από τις 7 το πρωί κάθε εκκλησία, όπως συμβαίνει και με τους Επιταφίους, βγάζει την Ανάσταση με φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα και οι ιδιαιτερότητες του «Ζακυνθινού Πάσχα» με τα ιδιόμορφα «αντέτια» (έθιμα) το κάνουν να είναι ξεχωριστό σε όλη την Ελλάδα. Το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής, πλήθος πιστών συμμετέχει στην περιφορά του Εσταυρωμένου που διασχίζει όλη την πόλη. Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, η περιφορά του Επιταφίου, σύμφωνα με παμπάλαιο τοπικό έθιμο, γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μ. Σαββάτου, ενώ με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση. Με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας, ο Δεσπότης αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέρια ενώ από το καμπαναριό πετάνε στο δρόμο πήλινα δοχεία, όπως και όλοι οι κάτοικοι του νησιού από τα παράθυρά τους.
ΛΕΥΚΑΔΑ. Το βράδυ της Μ. Παρασκευής γίνεται στον κεντρικό δρόμο της πόλης, με κατάληξη την παραδοσιακή, ενετικού στυλ, κεντρική πλατεία, η περιφορά των επιταφίων των ενοριών, συνοδεία Φιλαρμονικής. Το Μ. Σάββατο το πρωί, η Φιλαρμονική παίζει στους δρόμους της πόλης χαρούμενους σκοπούς, ενώ οι νοικοκυρές πετούν και σπάζουν έξω από τα σπίτια τους διάφορα πήλινα αγγεία (το κομμάτι).
ΚΡΗΤΗ
Πριν την ανάσταση, στις Γκαγκάλες Ηρακλείου, όλα τα παιδιά του χωριού μαζεύουν ξύλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καεί και τα αφήνουν στο προαύλιο της εκκλησίας. Την παραμονή της Ανάστασης σχηματίζουν ένα βουνό από τα ξύλα και στην κορυφή έχουν ένα σκιάχτρο με ένα παλιό κουστούμι που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας και την ώρα που ο παπάς λεει το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ βάζουν φωτιά και τον καίνε. Η νύχτα γίνεται μέρα από τα πυροτεχνήματα, η καμπάνα του χωριού χτυπά συνεχώς και μάλιστα οι παλιότεροι λένε ότι όταν αυτοί ήταν μικροί δεν άφηναν 3 μερόνυχτα την καμπάνα να σταματήσει γιατί το θεωρούσαν για καλό. Ξυπνούσαν ακόμα και τη νύχτα να πάνε να την χτυπήσουν.

Καίγεται το Τέξας

Περισσότερα από 1 εκ. στρέμματα έχουν καεί από τις πυρκαγιές στο Τέξας το οποίο καίγεται κατά μήκος των συνόρων του. Με τις φωτιές να έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις από την ξηρασία, τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους, δεκάδες πυροσβέστες από 34 πολιτείες των ΗΠΑ επιχειρούν να δώσουν ένα τέλος στην πύρινη κόλαση. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 200 σπίτια έχουν καταστραφεί ενώ αρκετές πόλεις έχουν εκκενωθεί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20 μέτωπα πυρκαγιών. Ο κυβερνήτης του Τέξας Ρίκ Πέρι, ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Υδροηλεκτρικοί σταθμοί χωρίς φράγματα στη Ρωσία

Επιστήμονες του Σιβηρικού Τμήματος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών εκπόνησαν σχέδιο νέων υδροηλεκτρικών σταθμών (ΥΗΣ), για τους οποίους δεν είναι απαραίτητα τα φράγµατα, μετέδωσε το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Σύμφωνα με δηλώσεις των επιστημόνων, οι νέοι μικροϋδροηλεκτρικοί σταθμοί είναι πολύ πιό οικολογικοί από τα ανάλογά τους και παρέχουν τη δυνατότητα εξοικονόμησης χρημάτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η λειτουργία τους βασίζεται στη χρησιμοποίηση ενέργειας του ρεύματος του ποταμού και όχι του νερού που πέφτει από ψηλά, όπως συμβαίνει στους μέχρι τώρα σταθμούς με φράγματα. Οι νέοι ΥΗΣ κατασκευάζονται στον πυθμένα του ποταμού και μπορεί να τοποθετούνται μερικοί σταθμοί κλιμακωτά ο ένας μετά τον άλλο και έτσι αυξάνεται η ισχύς τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, το κλιμακωτό σύμπλεγμα μικροϋδροηλεκτρικών σταθμών μπορεί να εξασφαλίσει με ηλεκτρισμό ένα μικρό χωριό, που βρίσκεται κοντά σε ποταμό τύπου χειμάρου.

Καταστροφές στην Κίνα λόγω ανόδου της στάθμης των θαλασσών

Η σταδιακή άνοδος της στάθμης των θαλασσών τα τελευταία 30 χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχει προκαλέσει πολυάριθμες καταστροφές στις ακτές της Κίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα του κινεζικού πρακτορείου Xinhua. Το πρακτορείο, που επικαλείται στοιχεία από την κινεζική υπηρεσία για τους ωκεανούς, αναφέρει ότι τα τελευταία 30 χρόνια η στάθμη των θαλασσών στις ακτογραμμές της Κίνας αυξάνεται κατά 2,6 χιλιοστά σε ετήσια βάση. Στο μεταξύ, οι μέσες θερμοκρασίες του αέρα και του νερού στις παράκτιες περιοχές αυξήθηκαν κατά 0,4 με 0,2 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα τα τελευταία δέκα χρόνια. «Ως βαθμιαία θαλάσσια καταστροφή, το φαινόμενο της ανόδου της στάθμης των θαλασσών μπορεί να επιδεινώσει της παλίρροιες, τη διάβρωση των παράκτιων περιοχών, την υφαλμύρινση του υδροφόρου ορίζοντα και να προκαλέσει και άλλες καταστροφές. Σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζου αξιωματούχου, η αύξηση της στάθμης των θαλασσών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι ενοχοποιητικοί παράγοντες, όπως η καθίζηση των εδαφών, που οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων η υπερεκμετάλλευση των υπογείων υδάτων και η ραγδαία ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών.

Νεκροί Κούρδοι στην Τουρκία

Μετά την απόρριψη των υποψηφιοτήτων Κούρδων πολιτικών στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, στις οποίες υπήρξαν εκτεταμένα επεισόδια. Η ιατροδικαστική έκθεση μετά τη νεκροψία ενός κούρδου διαδηλωτή, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, επιβεβαιώνει το θάνατό του από σφαίρα στα επεισόδια με την αστυνομία στη νοτιοανατολική Τουρκία. Επίσης το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε σήμερα ότι τρεις ακόμη Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχες με τον τουρκικό στρατό στο νότιο τμήμα της χώρας. Πρόκειται για τον 26χρονο, Ιμπραήμ Ορούτς, που σκοτώθηκε από μια σφαίρα, η οποία εισήλθε από το αριστερό του μπράτσο, το διαπέρασε εισήλθε στον κορμό κι εξήλθε από το στήθος του, σύμφωνα με τη νεκροψία, η οποία δεν διευκρινίζει εάν τη βολίδα είχε ρίξει αστυνομικός. Ένας αυτόπτης μάρτυρας στις ταραχές, που σημειώθηκαν στην πόλη Μπισμίλ, στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών αρχικά με πλαστικές σφαίρες και κατόπιν με πραγματικά πυρά. Οι Κούρδοι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από την κύρια παράταξη που προασπίζει τα κουρδικά δικαιώματα ξεκίνησαν από χθες προσφυγές κατά της απόρριψης των υποψηφιοτήτων τους στις εκλογές, που αποφάσισε το Ανώτατο Εκλογοδικείο. Συνολικά απορρίφθηκαν επτά ανεξάρτητοι υποψήφιοι, προσκείμενοι στο Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία εξαιτίας του ποινικού μητρώου τους. Ενδέχεται η απόφαση να αναθεωρηθεί για κάποιους, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο. Μεταξύ των εν λόγο υποψηφιοτήτων είναι και αυτή της Λεϊλά Ζάνα, που πέρασε 10 χρόνια κρατούμενη σε τουρκικές φυλακές για συνοδοιπορία με την κουρδική εξέγερση, που σιγοκαίει από το 1984 στην νοτιοανατολική Τουρκία. Στην επαρχία Καχρανμαρμαράς, βόρεια της μεθορίου με τη Συρία, σημειώθηκε μάχη στην οποία σκοτώθηκαν τρεις μαχητές του PKK και ένας παραδόθηκε, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT. Την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προσέθεσε σε "μαύρη λίστα" στελέχη του Κόνγκρα Γκελ, της παράταξης που διαδέχθηκε οργανωτικά το PKK, χαρακτηρίζοντάς τα λαθρέμπορους ναρκωτικών και απαγορεύοντας στους αμερικανούς πολίτες την παραμικρή συναλλαγή μαζί τους.

Η Βουλγαρία βάζει ξανά συρματοπλέγματα

Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει ξανά τα συρματοπλέγματα στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία, τα οποία είχαν αφαιρεθεί μετά από την πτώση του κομμουνισμού, προκειμένου να.. αποφευχθεί η ελεύθερη διέλευση των ζώων και η μετάδοση ασθενειών. Τα βουλγαροτουρκικά σύνορα εκτείνονται σε μήκος 209,5 χιλιομέτρων. Τα συρματοπλέγματα που κάποτε χώριζαν το ΝΑΤΟ από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας είχαν διαλυθεί μετά την πτώση του κομουνισμού, εκτός από 28,5 χιλιόμετρα που βρίσκονταν σε δύσβατες περιοχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η απόφαση της Βουλγαρίας (έτσι συμφέρει να λένε) ελήφθη μετά από την μετάδοση στην αρχή του έτους αφθώδους πυρετού στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ τα συρματοπλέγματα θα τοποθετηθούν πριν από το Νοέμβριο. Όπως υποστηρίζουν περισσότερα από 1.500 ζώα θανατώθηκαν σε εννέα χωριά κατά μήκος των συνόρων από τον Ιανουάριο, λόγω του αφθώδους πυρετού. Ενώ όλοι ξέρουν πως γίνεται για να εμποδίσει την βιομηχανία λαθρομετανάστευσης που έχουν στήσει οι Τούρκοι... και που τώρα θα έρχεται όλη στην πατρίδα μας... 

20 Απρ 2011

ΑΡΝΙΕΜΑΙ ΑΡΝΙΕΜΑΙ ΑΡΝΙΕΜΑΙ



Αρνιέμαι αρνιέμαι αρνιέμαι


οι άλλοι να βαστάνε τα σκοινιά


αρνιέμαι να με κάνουν ό,τι θένε


αρνιέμαι να πνιγώ στην καταχνιά.


Αρνιέμαι αρνιέμαι αρνιέμαι


να είσαι συ και να μην είμαι εγώ


που τη δική μου μοίρα διαφεντεύεις


με τη δική μου γη και το νερό.


Αρνιέμαι αρνιέμαι αρνιέμαι


να βλέπω πια το δρόμο μου κλειστό


αρνιέμαι να 'χω σκέψη που σωπαίνει


να περιμένει μάταια τον καιρό.

Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ

Παράνομες οι χρηματοδοτήσεις της ΓΕΝΟΠ

Στον εισαγγελέα θα αποσταλεί -πιθανόν και εντός της ημέρας- το πόρισμα-καταπέλτης του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, για τις χρηματοδοτήσεις της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ. Νωρίτερα σήμερα παραδόθηκε και στον υπουργό Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το πόρισμα, κρίνονται παράνομες οι επιχορηγήσεις ύψους 14,2 εκατ. ευρώ που είχε λάβει το διάστημα 1999- 2010 η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καθώς είναι αντίθετες με τη νομοθεσία που απαγορεύει την ενίσχυση δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες. Παράλληλα, επισημαίνονται πλημμελείς έλεγχοι των δαπανών από τις διοικήσεις της ΔΕΗ ενώ διαπιστώνεται η ύπαρξη τιμολογίων που δείχνουν πολυτελή ταξίδια αλλά και δώρα με τρόπο μάλιστα που να διασφαλίζει τον μη έλεγχο τους! «Τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες πολυτελών ταξιδίων, δώρων κλπ. ή σε χρήση υπηρεσιών από μη δικαιούχους. [..] Στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν αναγράφονταν επί των παραστατικών ο σκοπός ούτε τα ονόματα των συμμετεχόντων, ώστε να καθίσταται εφικτός ο ουσιαστικός έλεγχος της δαπάνης» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Επί του παρόντος, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη έδωσε εντολή να μην προχωρήσει από τη ΔΕΗ η καταβολή άλλων ενισχύσεων μέχρι να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την ιστορία. Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, από την άλλη, απαντούν ότι δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και επιλήψιμο πρόκειται για χρήματα που μπήκαν στα ταμεία της ΓΕΝΟΠ αλλά για πληρωμές εξόδων που αφορούσαν τα κόστη της συνδικαλιστικής «δουλειάς». Μη κουράζεστε ρε παιδιά κανείς δεν μπαίνει φυλακή σε αυτον τον τόπο !!!!!! Ούτε οι αδελφοί Ντάλντον.

Νεκρές αγελάδες σε παραλία του Ρεθύμνου

Τρεις νεκρές αγελάδες ξεβράστηκαν σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά σημεία της παραλίας του Ρεθύμνου. Η μία από τις αγελάδες εντοπίστηκε στην παραλία των Μισσιρίων, ενώ δύο ακόμα εντοπίστηκαν στην παραλία της πόλης. Αμέσως ειδοποιήθηκαν η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου και το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου. Πιθανολογείται ότι τα νεκρά ζώα πετάχτηκαν από διερχόμενο πλοίο, όταν διαπιστώθηκε ότι είχαν ψοφήσει, με αποτέλεσμα τα ρεύματα των τελευταίων ημερών να τα ξεβράσουν στις παραλίες του Ρεθύμνου.

Αλλοδαποί τις βίαζαν τις έκαναν πόρνες και τις πουλούσαν

Εισάγουν κοπέλες από ανατολικές χώρες και τις ....πουλάνε σε νταβαντζήδες, λες και πρόκειται για σακιά με κρέας. Για βιασμό και σωματεμπορία, κατηγορούνται δύο αλλοδαποί οι οποίοι συνελήφθησαν στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής, από αστυνομικούς τμήματος καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Οι συλληφθέντες, ηλικίας 44 και 41 ετών, κατηγορούνται ότι ανάγκαζαν με απειλές τις νεαρές να εκδίδονται με πελάτες, έναντι αμοιβής, ενώ στη συνέχεια τις οδηγούσαν σε διαμέρισμα, στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης, όπου τις κρατούσαν φυλακισμένες. Σύμφωνα με την αστυνομία σκόπευαν να τις «πουλήσουν» σε άγνωστα άτομα, έναντι 2.000 και 3.000 ευρώ την καθεμία. Πριν από τρεις ημέρες οι αλλοδαπές, ηλικίας 30 και 18 ετών, απέδρασαν και στη συνέχεια κατήγγειλαν το γεγονός στην αστυνομία, ενώ ο 41χρονος κατηγορείται ότι βίασε τη 18χρονη. Οι δύο γυναίκες θα φιλοξενηθούν σε ειδική μονάδα αρωγής. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο των μεταναστών.....

Ρημάζουν οι κλεφτοκοτάδες στις Σέρρες

Θα… τρώνε για πολύ καιρό δωρεάν οι «κλεφτοκοτάδες» που έχουν ρημάξει τα κοτέτσια στις Σέρρες! Δεκάδες πουλερικά έχουν κάνει και… μεταφορικώς «φτερά» τον τελευταίο καιρό, προκαλώντας πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων που ζητούν βοήθεια από τις αστυνομικές αρχές. Η Αστυνομία εκτιμά ότι οι αλλεπάλληλες κλοπές είναι έργο Βουλγάρων κλεφτοκοτάδων, που περνούν τα σύνορα μόνο και μόνο για να βάλουν στο χέρι τις κότες των Ελλήνων αγροτών και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους! Τελευταίο τους θύμα ήταν μια 80χρονη στο χωριό Κάτω Αμπέλα των Σερρών, στο κοτέτσι της οποίας εισέβαλαν οι άγνωστοι δράστες και άρπαξαν 26 κότες. Πριν από λίγο καιρό, στην ίδια περιοχή είχε γίνει στόχος και το κοτέτσι ενός άλλου κατοίκου από το οποίο είχαν κλέψει συνολικά 40 κότες και 20 κοκόρια!

Τούρκοι πυροβόλησαν ψαράδες στην Κύπρο

Αίσθηση έχει προκαλέσει η θρασύτατη επίθεση τούρκων στρατιωτών σε ψαράδες στη θαλάσσια περιοχή της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με δημοσίευμα χθες το απόγευμα στην περιοχή Κάπαρη Αμμοχώστου δύο ψαράδες που βγήκαν για να ρίξουν τα δίχτυα τους δέχθηκαν επίθεση από τούρκους στρατιώτες. Χωρίς να προκύψει καμία πρόκληση ή παρανομία τους έριξαν έξι πυροβολισμούς, αναγκάζοντας τους να τραπούν σε φυγή. Οι άοπλοι ψαράδες ενημέρωσαν αμέσως τη Λιμενική Αστυνομία. Σύμφωνα με το κυπριακό δημοσίευμα δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ψαράδων της περιοχής. Κι άλλες φορές στο παρελθόν ρίφθηκαν πυροβολισμοί εναντίον των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι απλώς προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην. Τελευταίο, το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγους μήνες, όταν τουρκικό σκάφος επιχείρησε να βυθίσει την βάρκα ψαράδων, κάνοντας κύκλους για να προκαλέσει τη δημιουργία δυνατών κυμάτων.

19 Απρ 2011

Ενωμένοι νίκησαν στην Κερατέα

Με συγκρατημένη αισιοδοξία οι κάτοικοι της Κερατέας βλέπουν τα ΜΑΤ να αποχωρούν από την πόλη τους μετά από μήνες μαχών και αγώνα. Δεν είμαστε σίγουροι αν αυτή η νίκη θα κρατήσει για πολύ ή αν το κατεστημένο θα βρει κάποιον πλάγιο τρόπο να εφαρμόσει στην περιοχή τα δόλια σχέδια του, όμως είμαστε σίγουροι πως οι κάτοικοι της περιοχής θα εξακολουθήσουν να φυλάνε Θερμοπύλες. Εδώ όμως πρέπει να κάνουμε μια στάση και να διδαχθούμε κάτι από όλο αυτό. Οι κάτοικοι της Κερατέας όλο αυτό τον καιρό αγωνίστηκαν ενωμένοι μακρυά από κομματικά καπελώματα και συμφέροντα. Δεν είχε σημασία κάποιος ήταν αριστερός ή δεξιός ή δεν ξέρω τι άλλο. Σημασία είχε πως όσοι ήταν σε αυτό τον αγώνα ήταν Ελεύθεροι Έλληνες που αγωνιζόταν ενωμένοι κάτω από την γαλανόλευκη ενάντια στο κατεστημένο. Άρα ο αγώνας της Κερατέας μας δείχνει τον δρόμο της επιτυχίας στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας: Έλληνες ενωμένοι μακρυά από κόμματα και άλλα συμφέροντα με μόνη επιδίωξη του αγώνα τους την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Σταματά η Ρωσία να αγοράζει ελληνικά τοξικά ομόλογα

Ηχηρό χαστούκι από τη Μόσχα στην Αθήνα είναι η απόφαση να σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα σε μια δραματική εξέλιξη επιδείνωσης των ήδη κακών σχέσεων των δύο χωρών, κάτι αναμενόμενο από την στιγμή που η ελληνορωσική αμυντική και ενεργειακή συνεργασία ουσιαστικά έχει "παγώσει" με ευθύνη της Αθήνας. Πριν από λίγο ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν μιλώντας από την Ουάσινγκτον στο αγγλόφωνο ρωσικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today μίλησε με βαριά λόγια για την ελληνική οικονομία: "Η Ρωσία διαθέτει αποθεματικά της σε ευρωπαϊκά, αμερικανικά και ιαπωνικά ομόλογα, διότι τα θεωρούμε πλήρως αξιόπιστα. Πλέον εξαιρέσαμε από τη λίστα τα ελληνικά ομόλογα, αλλά όλα τα υπόλοιπα θα έχουν εκ μέρους μας ζήτηση"!  Με την πρόσφατη απόφαση να "παγώσει" το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την συμφωνία για τα BMP-3HEL με δήθεν αντάλλαγμα να προταχθεί το πρόγραμμα των SHORADS, μπορεί κάποιοι στην Αθήνα να θεώρησαν ότι στην Μόσχα "έχαψαν" το ελληνικό κόλπο, αλλά όπως μόνο το defencenet.gr είχε σημειώσει, η Μόσχα "έβραζε"... Στην πραγματικότητα η ελληνορωσική συνεργασία που οικοδομήθηκε μεταξύ 2004-2008, τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα μετά τον πόλεμο την Γεωργία, όπου η τότε υπουργός Εξωτερικών Ν.Μπακογιάννη βρήκε την ευκαιρία και "πάγωσε" όλα τα κεφάλαια για να έρθει το καλοκαίρι του 2009 και να ματαιωθεί η υλοποίηση της διακρατικής για τα BMP-3HEL από το δίδυμο Μεϊμαράκη-Βασιλάκου. Η Μόσχα δεν είχε ψευδαισθήσεις για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης: Με την ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη τον Σεπτέμβριο του 2009, ο νυν πρωθυπουργός μίλησε με σαφήνεια για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, δηλαδή για την ματαίωση και αυτού του project. Kαι όμως η Μόσχα προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς στις 18 Δεκεμβρίου 2008 με αποκλειστική δήλωση στο defencenet.gr του τότε πρεσβευτή της Μόσχας στην Αθήνα, Αndrey Valentinovich Vdovin ότι "η συνεργασία προηγείτο του δανεισμού" από το τεράστιο ρωσικό θησαυροφυλάκιο. Ακολούθησε το ταξίδι στην Μόσχα του Βενιζέλου τον Μάρτιο του 2009, όταν πλέον κατέστη σαφές ότι δεν υπήρχε πρόθεση από ελληνικής πλευράς να τηρηθεί η διακρατική συμφωνία. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Ρωσία είχε δηλώσει από τον χειμώνα του 2010 στην ελληνική κυβέρνηση ότι "Θα στήριζε την ελληνική οικονομία, αρκεί να τηρούντο οι ελληνορωσικές συμφωνίες". Αυτό δεν συνέβη.