21 Σεπ 2013

Αυτάρκεια αναζητά η Αρμενία στα τρόφιμα

Το ποσοστό αυτάρκειας της Αρμενίας στον τομέα της διατροφής και παραγωγής τροφίμων πρόκειται να κυμανθεί περίπου στο 60%, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Αρμενία, οι περισσότερο προβληματικοί τομείς είναι αυτός των πουλερικών (επάρκεια 20%), των σιτηρών (35%) και του χοιρινού κρέατος (40%). Αντίθετα αναμένεται ικανοποιητική επάρκεια στην παραγωγή γαλακτοκομικών, πατατών, φρούτων και ειδικότερα καρπουζιών και σταφυλιών, αυγών, μοσχαρίσιου και κατσικίσιου κρέατος. Το Υπουργείο Γεωργίας έχει εξαγγείλει την εφαρμογή περίπου 60 μέτρων που αποβλέπουν στην αύξηση της παραγωγικότητας του αγροτικού τομέα, με τον στόχο να πλησιάσει η επάρκεια το ποσοστό 80 - 85% μέχρι το 2020.

Οι ΗΠΑ δεν αφήνουν Λατινοαμερικανούς να πάνε στον ΟΗΕ

Πέντε πολίτες του Ισημερινού, που προτίθεται να παρουσιάσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μια έκθεση σχετικά με την περιβαλλοντική ρύπανση για την οποία ευθύνεται η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron-Texaco, δεν κατάφεραν να αποκτήσουν θεώρηση εισόδου στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίτο επέστρεψε τα διαβατήρια των πολιτών του Ισημερινού, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση. «Ο Ισημερινός εκφράζει τη δυσαρέσκειά του προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για το γεγονός της άρνησης της θεώρησης εισόδου σε πέντε πολίτες με ειδικά διαβατήρια, που εκδίδονται από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας» - αναφέρεται σε μια δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισημερινού.

Το Αζερικό αέριο δεν θα ζεστάνει την Ευρώπη

Το Αζερμπαϊτζάν ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις του με την Ευρώπη τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους καταναλωτές για προμήθεια φυσικού αερίου από το δεύτερο τμήμα του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ. Είναι γνωστό ότι το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται μέσω του Ύπερ-Αδριατικού αγωγού (Trans-Adriatic Pipeline) (TAP), που οι εργασίες κατασκευής του βρίσκονται τώρα στην αιχμή τους κια ο οποίος θα περάσει και από την Ελλάδα. Το αέριο ανήκει σε Αμερικανικές επιχειρήσεις.
Εξάλλου, το Αζερμπαϊτζάν έχει επιλέξει την οδό μεταφοράς του φυσικού αερίου του το περασμένο καλοκαίρι. Το γαλάζιο αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ θα διοχετεύεται μέσω του κατασκευαζόμενου αγωγού TAP, και περνώντας μέσα από τα εδάφη της Ελλάδας και της Αλβανίας, καθώς επίσης και μέσα από την Αδριατική Θάλασσα θα φτάσει στη νότια Ιταλία και πιο πέρα - στη Δυτική Ευρώπη. Ο TAP θα ανταγωνίζεται με το Νότιο ρεύμα της Γκαζπρόμ. Ωστόσο, λόγω της μείωσης της παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από άλλες χώρες, π.χ. από την Αλγερία, η αγορά αυτή θα τους χωρέσει όλους.
Το κοίτσμα Σαχ Ντενίζ, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κασπίας Θάλασσας κοντά στο Μπακού, αξιοποιείται από το 2006. Το απόθεμά του ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Το εξορυσσόμενο στο πρώτο στάδιο καύσιμο, εξάγεται μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν στην Τουρκία.
Στην κατασκευή του δεύτερου αγωγού για το Σαχ Ντενίζ συμμετέχουν μερικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μεταξύ αυτών είναι η εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, η βρετανική BP, η γαλλική Total, η νορβηγική Statoil και και η Fluxys, που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής της διέλευσης του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, o TAP θα διοχετεύει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης σε 20 δισεκατομμύρια. Για σύγκριση, η ισχύς του Νότιου ρεύματος, που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία ύστερα από δύο χρόνια, θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη - 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Σε σχέση με αυτό ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας Κονσταντίν Σίμονοφ είπε: «Στην ευρωπαϊκή αγορά θα έρθουν μόνο 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα – γελοίες ποσότητες. Εκτός απ’ αυτό, αν πάρουμε τις τρέχουσες τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου - θα ήταν φθηνότερο. Ο ρυθμός έναρξης σε λειτουργία της δεύτερης διακλάδωσης είναι πολύ μικρός. Το Αζερμπαϊτζάν έχει αρκετά πολύπλοκες σχέσεις με την BP, και συνεχώς αναβάλλεται το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα έναρξης της λειτουργίας του. Το Αζερμπαϊτζάν μιλάει για το 2018, αλλά αυτό είναι μάλλον απίθανο. Είναι καλύτερα να μιλάμε για τα έτη 2021-2022».
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν, η χώρα σχεδιάζει μέσα τα επόμενα χρόνια να αυξήσει σημαντικά τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μα, δεν είναι αδύνατο να μην επιστήσουμε την προσοχή στην έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων.
Το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν έχει προοπτικές στην Ευρώπη – εκεί πραγματικά περιμένουν την έναρξη της παροχής του. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη αυθεντικές πληροφορίες ακόμα και για την τιμή του. Οι έρευνες του δεύτερου τμήματος του Σαχ Ντενίζ έδειξαν ανάμεικτα αποτελέσματα. Δεν είναι ακόμα σαφές αν υπάρχει εκεί ή όχι φυσικό αέριο και αν θα είναι επικερδές για την εξόρυξή του και αποδεκτό ως προς τη τιμή του για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Χάρισαν την φέτα στον Καναδά

Απογοητευτική ήταν για τα ελληνικά συμφέροντα η συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (4/9/2013), στις Βρυξέλλες, με θέμα την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά, που έφερε προς συζήτηση ο Βέλγος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εμπορίου κ. Κάρελ Ντε Χυχτ. Τελικά αποφασίστηκε ότι στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου η Κομισιόν δεν θα επιμείνει στην απαίτηση να μην επιτρέπεται η παραγωγή προϊόντων με ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.), όπως η ελληνική φέτα ή η ιταλική γκοργκοντζόλα από Καναδούς παραγωγούς. Έτσι οι Καναδοί κτηνοτρόφοι θα μπορούν να παράγουν τυρί από αγελαδινό γάλα με την ονομασία «φέτα», όπως γίνεται μέχρι σήμερα, το οποίο, μετά την επίτευξη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στις ευρωπαϊκές αγορές. Κατά τη συνεδρίαση, η συμμαχία που δημιουργήθηκε από τους Επιτρόπους της Ελλάδας κ. Μαρία Δαμανάκη, της Ιταλίας κ. Αντόνιου Ταγιάνι, της Γαλλίας κ. Μισέλ Μπαρνιέ αλλά και της Ρουμανίας κ. Ντάσιαν Τσιόλου, δεν κατάφερε να περάσεις τις απόψεις της απέναντι στην πλειονότητα των επιτρόπων, που υπογράμμισαν ότι τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ διασφαλίζονται με τη συγκεκριμένη συμφωνία. Η μόνη υποχώρηση που έγινε από τον Επίτροπο Εμπορίου ήταν ότι δεν θα μπορεί στον Καναδά να παράγεται τυρί «φέτα» σε άλλες γαλακτοβιομηχανίες πέραν των δύο που ήδη υπάρχουν. Ακόμη μετά από πολλές πιέσεις δέχτηκε ότι το προϊόν δεν θα ονομάζεται «ελληνική φέτα» αλλά μόνο «φέτα». Η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που η εμπορική συμφωνία περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο, η τελική έγκριση θα δοθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο του 2013.


Αλβανοί πολεμούν με τους ισλαμιστές στη Συρία

"Πολλοί Αλβανοί πολεμούν στη Συρία, αλλά αποτελούν μέρος των ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων και όχι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που μάχεται ενάντια στον πρόεδρο Μπασαρ αλ Άσαντ" δήλωσε στην εκπομπή "Wake Up" στο τηλεοπτικό κανάλι Top Channel των Τιράνων ένας από τους διοικητές των ανταρτών στην πόλη της Idlebit. Ο Αχμαντ Τραντ επιβεβαίωσε αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη συμμετοχή πολλών Αλβανών στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Ο Τραντ είπε ότι "στη Συρία έχει πολλούς Αλβανούς που μάχονται εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά δεν αποτελούν μέρος των επαναστατών, αλλά των ριζοσπαστικών φονταμενταλιστικών ομάδων που αγωνίζονται να ανατρέψουν τον πρόεδρο Άσαντ και να δημιουργήσουν ένα ισλαμικό κράτος, στο οποίο η Δαμασκός να είναι το κέντρο του χαλιφάτου, όπως χίλια χρόνια πριν".

Τουρκικό δικαστήριο δικαιώνει τον Άσαντ

Σε επίσημη θεσμική παραδοχή, προχώρησε ουσιαστικά η Τουρκία, ότι οι ισλαμιστές αντάρτες προμηθεύονται από την τουρκική επικράτεια απαραίτητα συστατικά για την κατασκευή χημικών όπλων, όπως προέκυψε από δίωξη τουρκικού δικαστηρίου στην περιφέρεια Χατάι.
Επιβεβαιώνεται ότι ομάδες σουνιτών ανταρτών, συνδεόμενες με την Αλ Κάιντα, είχαν παραγγείλει συστατικά απαιτούμενα για την κατασκευή χημικών όπλων, όπως προέκυψε από την δικογραφία στην οποία ένας Σύρος κατηγορούνταν, για την δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης προς εύρεση χημικών όπλων για λογαριασμό των ισλαμιστών ανταρτών.
"Οι ύποπτοι δήλωσαν αθώοι υποστηρίζοντας ότι τα υλικά που προσπάθησαν να αποκτήσουν δεν γνώριζαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του αερίου σαρίν"
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία παραδέχεται, και επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς Ρωσίας-Άσαντ ότι επαναστάτες συνδεόμενοι με την Αλ Κάιντα αποκτούσαν υλικό για την δημιουργία χημικών όπλων, με σκοπό τη χρήση ενάντια στον συριακό στρατό.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ απέκλειαν το γεγονός χρήσης χημικών από τους ισλαμιστές αντάρτες. Η απόφαση του δικαστηρίου αναγνώρισε τον Haitham Qassap σαν αρχηγό αυτού του δικτύου. Δηλαδή δεν μιλάμε για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για ολόκληρο κύκλωμα, και αυτό το λέει τουρκικό δικαστήριο. Η απόφαση λέει ότι ο Haitham Qassap προσπάθησε να προμηθεύσει την Αλ Νούσρα, και της ταξιαρχίες του Αλ Αχραρ του Σαμ, δηλαδή όλα τα καλά παιδιά!

10 Σεπ 2013

Σαντορίνη: Η παραγωγή σταφυλιών το 2013 ανήλθε σε 2.750 τόνους

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Συνεταιρισμός Θηραϊκών Προϊόντων «Santo Wines» ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ήταν ο πλέον πρώιμος των τελευταίων ετών.:

Έναρξη Τρύγου

  • 30 Ιουλίου Αθήρι (λευκή)
  • 30 Ιουλίου Ασύρτικο (λευκή)
  • 5 Αυγούστου Μαυροτράγανο (ερυθρή)
  • 5 Αυγούστου Βουδόματο (ερυθρή)
  • 16 Αυγούστου Αηδάνι (λευκή)
  • 19 Αυγούστου Μαντηλαριά (ερυθρή)
Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι και παραδόθηκαν στο οινοποιείο της Ένωσης έως τις 25 Αυγούστου.
Σχετικά με τις κλιματολογικές συνθήκες της χρονιάς:
  • Ήπιος χειμώνας με αρκετές βροχοπτώσεις
  • Ζεστή άνοιξη με λίγες βροχές
  • Τυπικό ελληνικό καλοκαίρι με παρατεταμένα δροσερά μελτέμια που διατηρούσαν μια ιδανική μέση θερμοκρασία. Απουσία καύσωνα.
Η ανάπτυξη των αμπελιών έλαβε χώρα σε καλές συνθήκες που δεν στρέσαραν τα φυτά, διαφυλάσσοντας μια ομαλή διαδικασία φωτοσύνθεσης, χωρίς ασθένειες, και καταλήγοντας σε γρήγορη και ποιοτική ωρίμανση των σταφυλιών. Τα σάκχαρα παρέμειναν σε καλά επίπεδα ανά ποικιλία, γεγονός που συμβάλλει στην παραγωγή οίνων χωρίς εξάρσεις στον αλκοολικό τίτλο.

Σύντομα η παραγωγή του 2013:

Η συνολική παραγωγή σταφυλιών στη Σαντορίνη για το 2013 ανήλθε στους 2.750 τόνους περίπου. Η απόδοση είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά, φτάνοντας περίπου τα 200 κιλών/στρέμμα κατά μέσο όρο. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στη σφοδρή ανεμοθύελλα που έπληξε τη Σαντορίνη στις 18 Απριλίου 2012, που κατέστρεψε τους νεαρούς βλαστούς και δεν άφησε υλικό για κλάδεμα. Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Santo Wines) παρέλαβε το 40% της συνολικής παραγωγής σταφυλιών του νησιού σε σύνολο δέκα οινοποιείων που δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη.


Δυναμική παρουσία οι μικρές ελληνικές ζυθοποιίες

Στροφή στις μικρές ζυθοποιίες κάνουν πολλοί Έλληνες καταναλωτές τα τελευταία χρόνια. Με κάποια μικρή επιβάρυνση στην τιμή, γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την παραγωγή των μεγάλων βιομηχανιών, ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει ένα πολύ καλής ποιότητας προϊόν. Οι περισσότεροι από τους ζυθοποιούς δηλώνουν ότι θα ήθελαν να υπήρχαν ελληνικά βυνοποιία, ώστε να μπορούσαν να χρησιμοποιούσαν βύνη από ελληνικό κριθάρι. «Τα δύο ζυθοποιία που έχουμε στην Ελλάδα ανήκουν στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία και δεν έχουμε εμείς πρόσβαση σε αυτά», τονίζει ο κ. Αλέξανδρος Κουρής, ιδιοκτήτης της Μικροζυθοποιία Κυκλάδων. Μπορεί όμως να μην παράγονται από ελληνικό κριθάρι αλλά κάποιες περιέχουν μέλι από την Σαντορίνη ή μέλι ανθέων, κίτρο από τη Νάξο και άλλα τοπικά προϊόντα.

Οι κυριότερες ελληνικές μικροζυθοποιίες είναι:

Νήσος: Η μπύρα ΝΗΣΟΣ γεννήθηκε στη Βαγιά της Τήνου, κατοικεί στις Κυκλάδες, αρμενίζει στο Αιγαίο. Μπύρα με χαρακτήρα, δημιουργήθηκε για να είναι σε πλήρη αρμονία με την κυκλαδίτικη γαστρονομία και για να προσφέρει ευχαρίστηση σε ένα μεγάλο εύρος ουρανίσκων. Συνοδεύει ιδανικά, ψάρι, θαλασσινά, ψητά σχάρας, κοτόπουλο. Παράγεται από τη Μικροζυθοποιία Κυκλάδων. Αν και το ζυθοποιίο κατασκευάστηκε το 2012, η μπύρα βγήκε στην ελληνική αγορά από το Πάσχα του 2013. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές και η προσφορά μας δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Ζυθοποιούμε με 100% φυσικό τρόπο», δηλώνει ο κ. Αλέξανδρος Κουρής ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Volkan: η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης μπύρας βασίζεται στα τρία βασικά της συστατικά: μέλι από την Σαντορίνη, κίτρο από τη Νάξου και φίλτρο ηφαιστειακής πέτρας. Αυτή τη στιγμή η μπύρα παράγεται σε ζυθοποιίο στο Άργος αλλά θέλει να κατασκευάσει ζυθοποιίο στη Σαντορίνι. Την βρίσκουμε σε Black Wheat Lager με ανοιξιάτικη γεύση παρά το μαύρο της χρώμα, και σε Blonde Pilsner με χρυσαφένιο, διάφανο χρώμα και αρώματα από κίτρινες βανίλιες και τόνους από λυκίσμο, μέλι και πιπερόριζα. Ιδιοκτήτης είναι ο εφοπλιστής κ. Σπύρος Νομικός που έχει μεγάλη οικολογική ευαισθησία. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας κ. Παύλος Κοτσίδης «η μπύρα βγήκε στην αγορά το 2012. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια. Ήδη κάνουμε εξαγωγές σε Καναδά, Αυστραλία, Κίνα, Τσεχία, Πολωνία, Ολλανδία και Βέλγιο. Επίσης θέλουμε να κατασκευάσουμε ζυθοποιίο στη Σαντορίνη, που όμως θα έχει μικρό οικολογικό αποτύπωμα. Η μπύρα βραβεύτηκε σαν το πιο καινοτόμο προϊόν του κόσμου το 2013, στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Τσεχίας, επειδή το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της φιλτράρεται από ηφαιστειακή πέτρα (βασάλτη) της Σαντορίνης. Επίσης επειδή χρησιμοποιούμε μέλι και κίτρο που το παίρνουμε από τα φύλλα μέσα από απόσταξη».

Septem: Στα λατινικά septem σημαίνει επτά, αριθμός που αποτέλεσε πηγή έμπνευση για τους δημιουργούς της, που αποφάσισαν τον Ιούνιο του 2009 στην Εύβοια, να δώσουν σε κάθε τύπο μπύρας το όνομα μιας διαφορετικής ημέρας. Έτσι η Septem Μικροζυθοποιία διαθέτει την χρυσαφένια pilsner Monday, την αρωματική Pale Ale Friday, την Sunday που είναι Premium μπύρα διπλής ζύμωσης από μέλι ανθέων, την Thursday που ανήκει στην κατηγορία των Irish Red Ale και την μαύρη μπύρα Septem Seasonal Winter Porter. Επίσης παράγει τη Mary Rose που κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στον διαγωνισμό Brussels Beer Challenge και το Αργυρό Μετάλλιο στο International Beer Challenge του Λονδίνου στην κατηγορία red ales.

Yellow/Red/Crazy Donkey: Μπύρες που είναι αποτέλεσμα προσπάθειας του πάντα πρωτοπόρου οινολόγου Γιάννη Παρασκευόπουλου από τη Γαία Οινοποιητική. H ξανθή Yellow Donkey φτιάχνεται με λυκίσκο από Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Σλοβακία και έχει μια ελαφρά καπνιστή πικράδα. Η Red Donkey με λυκίσκο από τη Σλοβενία και τη Νέα Ζηλανδία, βύνη Γερμανίας και καβουρντισμένο άρωμα που εμφιαλώνεται σε μπουκάλι σαμπάνια. Και τέλος η Crazy Donkey, που περιλαμβάνει όλους τους πρώτους πειραματισμούς και είναι η πρώτη καθαρόαιμη India Pale Ale στην Ελλάδα, πολύ πιο πικρή, με μούστο από ασύρτικο κρασί και λυκίσκο από τη Νέα Ζηλανδία. Σημειωτέον, όλες οι μπύρες είναι αφιλτράριστες, απαστερίωτες και δεν περιέχουν συντηρητικά.

Craft: H Craft είναι η πρώτη Ελληνική μικροζυθοποιϊα που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1997 και παράγει μπύρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την φιλοσοφία και το μεράκι της μικρής παραγωγής. Σε αυτήν οφείλεται η εισαγωγή στην Ελλάδα του θεσμού της παραγωγής ποιοτικής μπύρας σε μικρή κλίμακα. Η Athens Lager είναι βαθύχρωμη και χρυσωπή με πολύμορφη αρωματική προσωπικότητα και γλυκό γευστικό προφίλ. Η Black Lager έχει εντυπωσιακά σκούρο καφέ χρώμα, σύνθετο άρωμα και πιπεράτη γεύση. Χάλκινο χρώμα έχει η Smoked Lager και ευχάριστο άρωμα καπνιστής βύνης, Η Red Ale έχει βαθύ κόκκινο χρώμα, ελαφριά καραμελένια γεύση και πλούσιο σώμα οκτώ διαφορετικών τύπων βύνης. Πορτοκαλόχρωμη και θολή λόγω του ότι είναι αφιλτράριστη είναι η Weiss και έχει χαρακτηριστικό φρουτώδες άρωμα με ειδική μαγιά Hefe Weizen και γευστικό υπόστρωμα δημητριακών λόγω της βύνης σιταριού. Η Pilsner είναι ξανθιά κλασική pilsner με έντονο χαρακτήρα λυκίσκου.

Ζέος: H ζυθοποιία από το Άργος βγάζει μια βαθύχρωμη και χρυσωπή μπύρα με ένταση στην γεύση και ιδιαίτερα πυκνό άρωμα λυκίσκου με συνοδεία φρούτων. Ακόμη η ίδια εταιρεία ZEOS Brewing Company βγάζει και τη Μακεδονική Συνταγή, μια μπύρα που έχει σκουρόχρωμα ξανθό χρώμα και άρωμα κίτρου.

Κρητική Ζυθοποιία: Χάρμα είναι η πρώτη χανιώτικη μπύρα από την Κρητική Ζυθοποιία που δημιουργήθηκε το 2007 και παράγει μια ξανθιά και μια μαύρη μπύρα, που διατίθενται αφιλτράριστες και απαστερίωτες, χωρίς καμία επεξεργασία, θερμική ή χημική και χωρίς πρόσθετα.

Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία: H Royal Ionian είναι η μπύρα από την Κέρκυρα. Μυρίζει μαγιά χωρίς να λείπει όμως η φρουτώδης αίσθηση και η λεμονάτη γεύση. H Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία παράγει και τις Real Ale Bitter, Ionian Epos και Real Ale Special.

Ζυθοποιία Ρόδου: Η Magnus beer και η Knights beer of Rhodes είναι οι δύο επιλογές της. Οι συγκεκριμένες μπίρες φτάνουν σε πολλά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

ΝΕΔΑ: Μια Μπύρα που ξεκίνησε να παράγεται το 2009 στην περιοχή της Μεσσηνίας. Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Μεσσηνίας και κατά την μυθολογία ήταν η θεότητα των νερών.

Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία: Η μικροζυθοποιία της Κρήτης παράγει βιολογικές μπύρες δύο ειδών: μια πλούσια ξανθιά, θολή, με έντονο άρωμα και γενναιόδωρους τόνους μαγιάς και πικάντικων μπαχαρικών και μια μαύρη σκουρόχρωμη τύπου dunkel που μοσχοβολάει καραμελωμένα μαύρα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Πειραϊκή Μικροζυθοποιία: Ο φαρμακοποιός Αλέξανδρος Κουμάντος, λάτρης της καλής και γευστικής μπύρας, δημιούργησε το 2005 ένα μικρό ζυθοποιείο με έδρα τη Δραπετσώνα, στον Πειραιά και άρχισε να παράγει βιολογική και φρέσκια μπύρα με την παραδοσιακή μέθοδο και τα πιο σύγχρονα μέσα. Σήμερα η Πειραϊκή προσφέρει τρεις γευστικές ποικιλίες μπύρας - προσαρμοσμένες στην ελληνική γευστική ταυτότητα - για να απολαύσετε: pale ale, pils, lager.


14 Ιουλ 2013

Η εκτέλεση της τσαρικής οικογένειας

Η εκτέλεση της τσαρικής οικογένειας από τους Μπολσεβίκους, μετά την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917, αποτελεί μια σημαντική ιστορική στιγμή για την πορεία της χώρας. Εύλογο είναι λοιπόν, να επιμένουν οι έρευνες γύρω από τα πρόσωπα που μετείχαν στην εκτέλεση. Πέρασε σχεδόν ένας ολόκληρος αιώνας, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ούτε καν ο ακριβής αριθμός αυτών που εκτέλεσαν την τσαρική οικογένεια. Άλλοι κάνουν λόγο για οκτώ άτομα και άλλοι για 11. Όσοι δηλαδή ήταν και οι εκτελεσμένοι. 
Οι σημαντικότεροι ήταν ο Γιουρόβσκι και ο Μεντβέντιεφ-Κούντριν. Και οι δυο στη συνέχεια έγραψαν απομνημονεύματα όπου αναφέρονται με λεπτομέρειες στη νύχτα της εκτέλεσης. Και οι δυο, ως το τέλος της ζωής τους, υπερηφανεύονταν για τον ιστορικό ρόλο που έπαιξαν. Και οι δυο, ως το τέλος της ζωής τους, κατείχαν υψηλές θέσεις και παρέμεναν σεβαστά πρόσωπα της σοβιετικής κοινωνίας. Ο Εβραίος Γιάκοφ Μιχάιλοβιτς Γιουρόβσκι (1978-1938) το 1918 ήταν διοικητής της οικίας Ιπάτιεφ στο Σβερντλόβσκ, όπου κρατούταν η τσαρική οικογένεια, ενώ ο ίδιος ηγήθηκε του εκτελεστικού αποσπάσματος. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Γιουρόβσκι, ο ίδιος θανάτωσε τον τσάρο. Χρυσοχόος στο επάγγελμα, ο Γιουρόβσκι τη νύχτα της εκτέλεσης έβαλε σκοπό να βρει τα διαμάντια των τσάρων. Και όντως τα βρήκε. Κατά την εξέταση των σορών διαπιστώθηκε ότι στα ρούχα των τσαρίνων ήταν ραμμένα διαμάντια συνολικού βάρους πάνω από οκτώ κιλά. Όλα τα πολύτιμα αντικείμενα τα παρέδωσε στη συνέχεια στον διοικητή του Κρεμλίνου της Μόσχας. Οι πρώτοι μπολσεβίκοι ήταν άνθρωποι αρκετά ανιδιοτελείς, αλλά υπέρμετρα σκληροί. Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, είχε χρηματίσει πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης για την μάχη κατά της αντεπανάστασης και των δολιοφθορών, τμηματάρχης φύλαξης του χρυσού του κράτους, και διευθυντής του Πολυτεχνολογικού Μουσείου στη Μόσχα. Επρόκειτο για πολύ υψηλές και σημαντικές θέσεις στα πρώτα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας. Ο Γιουρόβσκι πέθανε σε νοσοκομείο του Κρεμλίνου, όπου μπορούσαν να νοσηλευτούν μόνο οι ιδιαίτερα διακεκριμένοι από το κράτος αξιωματούχοι. Διάτρηση έλκους του δωδεκαδακτύλου εντέρου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, είχε βασανιστικό θάνατο. Οι δολοφόνοι του τσάρου ήταν φίλοι και επισκέπτονταν ο ένας τον άλλο. Ο Γιουρόβσκι, μαζί με τον Γκολοστσέκιν και τον Μεντβέντιεφ, οι οποίοι επίσης συμμετείχαν στην εκτέλεση, μπροστά από μια κούπα τσάι συζητούσαν για τη θανατική ποινή, όπως για ένα κοινό θέμα. Τους άρεσε ειδικά να διαφωνούν για το ποιος εκείνη τη νύχτα πυροβόλησε πρώτος. Μια φορά ο Γιουρόβσκι συναντήθηκε με τους υπόλοιπους έχοντας θριαμβευτικό ύφος. Του είχαν φέρει ένα βιβλίο που είχε κυκλοφορήσει στη Δύση, στο οποίο αναφερόταν ξεκάθαρα ότι αυτός σκότωσε τον Νικόλαο. Ήταν ευτυχισμένος. Το ίδιο διάστημα έγραψε σε ένα μαγνητόφωνο τις αναμνήσεις του ένας ακόμη από το εκτελεστικό απόσπασμα του τσάρου, ο Ραντζίνσκι. «Κάποιος μπήκε –είχε πεί- στο νερό με σκοινιά και έβγαλε έξω τα πτώματα. Πρώτο έβγαλαν τον Νικόλαο. Το νερό ήταν τόσο κρύο, που τα πρόσωπα των νεκρών ήταν κοκκινωπά, σαν ζωντανά... Το φορτηγό κόλλησε σε ένα τέλμα και το ξεκολλήσαμε με πολύ κόπο... Και τότε μας ήρθε η σκέψη, την οποία και υλοποιήσαμε... Αποφασίσαμε ότι δεν θα βρούμε καλύτερο μέρος... Σκάψαμε πιο βαθιά μέσα σε αυτό το τέλμα... ποτίσαμε τα πτώματα με το θεϊκό οξύ... τα παραμορφώσαμε... Κοντά βρισκόταν ο σιδηρόδρομος... μεταφέραμε σάπιες σανίδες για να καμουφλάρουμε τον τάφο. Θάψαμε στο τέλμα κάποιους από τους εκτελεσθέντες και τους υπόλοιπους τους κάψαμε... Τον Νικόλαο θυμάμαι σίγουρα ότι τον κάψαμε... Και τον Μπότκιν... και, νομίζω τον Αλέξιο...».  Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, ο αρχηγός της KGB, Αντρόποφ, αρεσκόταν στο να ακούσει τα βράδια τις εξομολογήσεις των εκτελεστών του τσάρου. Φήμες αναφέρουν ότι οι ηχογραφήσεις αυτές φυλάσσονται μέχρι σήμερα στα αρχεία της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας.

Κατακλύστηκε η Γερμανία με επικίνδυνα κουνούπια

Στη Γερμανία αυξάνεται γρήγορα ο πληθυσμός των εξωτικών ειδών κουνουπιών. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για τα κουνούπια τίγρεις (Aedes albopictus) από τις τροπικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Νότιας Αμερικής. Τα αυγά αυτών των κουνουπιών, που μπορεί να μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου και το δάγκειο πυρετό, έρχονται στην Ευρώπη μαζί με εμπορεύματα σε κιβώτια, ενώ ο καιρός ευνοεί τον πολλαπλασιασμό τους. Οι πλημμύρες του Ιουνίου, που πλημμύρισαν μεγάλες περιοχές της Γερμανίας, ευνόησαν την αύξηση του πληθυσμού και των απλών ειδών κουνουπιών, χαρακτηριστικών για την Ευρώπη. «Εκεί, όπου υπερχείλισαν οι Δούναβης και ο Έλβας, μπορούμε να μιλάμε για πραγματική συμφορά, δήλωσε εκπρόσωπος του Συλλόγου Καταπολέμησης των Κουνουπιών. Σε έναν άνθρωπο επιτίθενται εκατοντάδες κουνούπια, ενώ σε εξωτερικό χώρο είναι απλά αδύνατο να βρίσκεται κανείς».